Gotowanie

Kompot śliwkowy w słoikach na zimę – Tradycyjny przepis

Kompot śliwkowy w słoikach na zimę – Tradycyjny przepis

Śliwki to prawdziwe skarby sezonu letniego i jesiennego, które z łatwością przekształcimy w pyszny kompot, by cieszyć się ich smakiem przez całą zimę. Przepisy na kompot śliwkowy różnią się od regionu do regionu, od rodziny do rodziny. Niektórzy dodają do niego goździki czy cynamon, inni wolą zdecydowanie prostsze wersje. W każdym przypadku jednak kompot śliwkowy to doskonały sposób na zachowanie smaku lata na długo po tym, jak śliwki znikną z drzew.

Wybór śliwek na kompot

Pierwszym i jednym z najważniejszych kroków w przygotowaniu kompotu śliwkowego jest wybór odpowiednich owoców. Najlepsze będą dojrzałe, ale jeszcze jędrne śliwki. Za miękkie owoce mogą nie utrzymać swojego kształtu podczas gotowania, natomiast niedojrzałe śliwki nie dostarczą oczekiwanego smaku. Warto wybrać śliwki o intensywnym, słodkim smaku – popularne w Polsce odmiany to na przykład „Węgierka” czy „Śliwa Renkloda”.

Przygotowanie słoików

Przed rozpoczęciem procesu gotowania kompotu, kluczowe jest odpowiednie przygotowanie słoików. Wszystkie słoiki powinny być dokładnie umyte i sterylizowane, by zapobiec rozwojowi bakterii. Słoiki można umyć w gorącej wodzie z dodatkiem sody, a następnie zasterylizować w piekarniku lub na parze. Szczególną uwagę należy zwrócić na dokładne wysuszenie słoików przed napełnieniem ich kompotem.

Przepis na kompot śliwkowy krok po kroku

Przygotuj :

  • 1 kg dojrzałych śliwek
  • 1 litr wody
  • 200-300 gram cukru, w zależności od preferencji smakowych.

Śliwki należy dokładnie umyć, usunąć pestki, a następnie ułożyć w słoikach. W międzyczasie przygotować syrop z wody i cukru, gotując go do momentu, aż cukier się rozpuści. Gorący syrop należy wlać do słoików z owocami, pozostawiając około 1 cm przestrzeni u góry. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w garnku z wodą przez około 20 minut.

Przechowywanie kompotu śliwkowego

Po pasteryzacji, słoiki z kompotem należy ostudzić, najlepiej przez całą noc. Warto sprawdzić, czy wszystkie słoiki są szczelnie zamknięte – dobrze zamknięty słoik powinien mieć lekko wklęsły środek pokrywki. Przechowuj kompot w chłodnym, ciemnym miejscu – najlepiej w spiżarni lub piwnicy. Dzięki odpowiedniej pasteryzacji i przechowywaniu, kompot śliwkowy powinien utrzymać swoją świeżość przez całą zimę, a nawet dłużej.