Żelki domowej roboty

 

Domowe żelki

Żelki są jednym z najpopularniejszych słodyczy. Uwielbiają je nie tylko dzieciaki, ale także dorośli. Domowe, owocowe żelki poza wyśmienitym smakiem, doskonale się prezentują. Do tego są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Można je zrobić z dowolnego soku, kompotu, syropu, świeżych lub mrożonych owoców. Dzisiaj przepis na żelki wykonane z tych ostatnich.

Czas przygotowania: 15 min. + czas potrzebny na stężenie płynu

Składniki:
2 szklanki mrożonych owoców
ok. 1,5 szklanki zimnej wody
ok. 4 łyżki cukru
15 g żelatyny

Sposób przygotowania:

1. Do garnka wsypujemy mrożone owoce, a następnie całość zalewamy zimną wodą. Przepis, który prezentuje jest na ok. 500 gramów płynu, zatem waga w sumie owoców i  wody nie może przekroczyć 500 gramów. W dzisiejszej wersji do przygotowania żelek użyłam mieszankę mrożonych owoców leśnych  – truskawki, jeżyny, maliny, borówki oraz czerwone i czarne porzeczki.

2. Dodajemy 2 łyżki cukru. Po ugotowaniu i rozdrobnieniu owoców za pomocą blendera sprawdzam ich smak i dopiero wtedy decyduję o ostatecznej ilości dodawanego cukru. Zależy ona głównie od rodzaju owoców jakie użyjemy do przygotowania żelek. W moim przypadku jest to mieszanka kwaśnych owoców leśnych, dlatego musiałam dodać więcej cukru. Ostatecznie zdecydowałam, że do powyższej porcji użyję 4 łyżki cukru. Jeżeli do przygotowania żelek wykorzystacie słodsze owoce, np. truskawki lub brzoskwinie należy bardzo uważać by nie przesłodzić żelek.

3. Od chwili zagotowania owoców czekam ok. 5 minut, tak aby wszystkie owoce dokładnie się przegotowały.

4. Całość rozdrabniam za pomocą blendera. Na koniec sprawdzam smak powstałego płynu. Tak jak pisałam powyżej w tym momencie decyduję o ostatecznej ilości dodawanego cukru.

5. Jednocześnie przygotowuje żelatynę. 15 gramów żelatyny rozpuszczam w niewielkiej ilości wody (ok. ¼ szklanki).

6. Rozpuszczoną żelatynę dodaję do owocowego płynu. Pamiętajmy, że żelatyny nie można zagotować.

7. Całość dokładnie mieszam, a następnie pozostawiam do przestygnięcia.

8. Owocowy płyn przelewam do silikonowych form na pralinki, a następnie wkładam na kilka godzin do lodówki.



Smacznego!

 

Uwaga! Żelatynę możemy zastąpić innym środkiem żelującym, np. agar-agar lub karagen. Agar-agar jest najpopularniejszym zamiennikiem żelatyny. Otrzymujemy go z krasnorostów wydobywanych u wybrzeży Japonii. Jest to bardzo popularny środek żelujący w Azji, który od niedawna zyskał wielu zwolenników w Polsce. Karagen produkowany jest również z krasnorostów. Potocznie  nazywany mchem irlandzkim. Można go spotkać między innymi w dżemach, wędlinach, serkach, konserwach, lodach pod tajemnicza nazwą E407. Ostatnie badania wykazały, że może być rakotwórczy.

 

Żelki świetnie sprawdzą się jako domowej roboty słodycze dla najmłodszych. Możemy je również wykorzystać jako dekorację do ciast lub deserów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *