Wytrawna tarta z kurczakiem i fasolką szparagową

wytrawna-tartaW formie do pieczenia tarty możemy przygotować nie tylko ciasto lub słodki deser, ale także szybkie danie obiadowe. Wystarczy wymieszać kilka składników, które w danym momencie zalegają nam w lodówce, całość zalać mlekiem wymieszanym z jajkiem i mamy smaczny obiad dla całej rodziny.

Wytrawna tarta z kurczakiem i fasolką szparagową to danie, które powstało na bazie resztek z niedzielnego rosołu oraz świeżych warzyw. Warzywa dodane do farszu możemy zmieniać, dzięki czemu za każdym razem będziemy się cieszyć nowym i oryginalnym daniem, które zaskoczy domowników. Zapraszam :)


Czas przygotowania:
20 min. pracy własnej, 50 min. oczekiwania na kruche ciasto, ok. 50 minut pieczenia.

Składniki:

Kruche ciasto:
200 gramów mąki pszennej
100 gramów zimnego masła lub margaryny
1 całe jajko
szczypta soli

Farsz mięsno – warzywny:
ugotowane mięso z kurczaka
kawałek pora
duża garść fasolki szparagowej zielonej lub żółtej
1 ząbek czosnku
50 gramów żółtego sera
300 ml mleka
3 jajka
sól oraz pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Kruche ciasto:
1. Mąkę oraz sól dokładnie mieszamy. Dodajemy masło. Siekamy nożem na stolnicy lub rozcieramy palcami do czasu aż otrzymamy drobną kruszonkę.
2. Do kruszonki dodajemy całe jajko. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto musi mieć konsystencję plasteliny.
3. Przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 40 minut.
4. Po 40 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy i wkładamy do formy. Spód formy oraz boki dokładnie oklejamy ciastem.
5. Spód ciasta nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na około 10 minut.
6. Po 10 minutach formę z ciastem zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 190 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół przez 15 minut. Po 15 minutach zdejmujemy folię aluminiową i ponownie wkładamy ciasto do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół przez 10-15 minut, do czasu aż ciasto ładnie się zarumieni.

Kiedy spód się piecze w piekarniku my przygotowujemy farsz.

Farsz mięsno – warzywny:
1. Umytą i pozbawioną końcówek fasolkę szparagową kroimy na kawałeczki o długości około 1,5 – 2 cm, a następnie wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody. Gotujemy przez około 10 minut. Fasolka powinna być miękka, ale nie możne się rozgotować.
2. Por dokładnie myjemy, a następnie kroimy na cienkie talarki.
3. Ugotowane mięso z kurczaka oddzielamy od kości, usuwamy zbędne chrząstki oraz skórki, a następnie kroimy w drobna kosteczkę.
4. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Połowę startego żółtego sera odkładamy do posypania tarty.
5. Wszystkie składniki (mięso, warzywa oraz ser) dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
6. W misce lub małym garnku mieszamy mleko, jajka oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Na upieczony spód wykładamy farsz. Całość zalewamy mlekiem połączonym z jajkiem oraz czosnkiem. Wierzch tarty posypujemy startym żółtym serem.

Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół przez 15 – 20 minut, do czasu aż ser się stopi, a masa będzie ścięta.

Podajemy na ciepło z dodatkiem ulubionego sosu (koperkowy, porowo-paprykowy, porowy, tzatziki)

Smacznego!

Zobacz także:

 

Owocowa tarta z kremem mascarpone
IMG_7882 (kolejna kopia)-0.3-kn
Bezowa uczta
img_8408-kopia-0-3-kn
Tarta z malinami i bezą
1234 (kolejna kopia)-0.3-kn

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *