Tort orzechowo-czekoladowy

tort

W dzisiejszym poście tort orzechowo-czekoladowy mojej Mamy. Pyszne połączenie orzechów włoskich, czekolady i owoców z nalewki. Nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia w naszym domu. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a efekt końcowy zaskoczy każdego.


Czas przygotowania: 1,5 h

Składniki:

Ciasto:

4 jajka

4 łyżki mąki pszennej

3 łyżki bułki tartej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

15 dkg zmielonych orzechów

¾ szklanki cukru

Poncz do nasączenia ciasta:

0,5 szklanki przegotowanej wody

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

1 kieliszek dowolnego alkoholu: wódka, likier kawowy

2 kostki gorzkiej czekolady

Krem:

Budyń śmietankowy lub waniliowy (na ¾ mleka)

1 czekolada gorzka lub mleczna (wg uznania)

15 dkg zmielonych orzechów

½ szklanki mleka

30 dkg masła lub margaryny

Dodatkowo:

powidła śliwkowe

owoce z nalewki, np. wiśnie, maliny

 

Sposób przygotowania:
Ciasto:

1. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, a następnie dodajemy żółtka.

2. Do przygotowanej piany dodajemy mąkę, bułkę tartą, proszek do pieczenia i orzechy. Całość delikatnie mieszamy łyżką stołową.

3. Przygotowane ciasto przekładamy do posmarowanej margaryną tortownicy.

4. Tortownicę wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 25-30 min. w temperaturze 220 stopni Celsiusza, grzanie góra-dół.

5. Po przestygnięciu ciasto kroimy na dwa blaty. Do przygotowania tortu potrzebujemy dwa ciasta (po przekrojeniu – 4 blaty).

Krem:

1. Do przygotowania kremu będziemy potrzebowali budyń waniliowy lub śmietankowy. Można go przygotować własnoręcznie. Przepis i składniki znajdziecie TUTAJ lub kupić w sklepie i przygotować według przepisu na opakowaniu.

2. Do ciepłego budyniu wrzucamy gorzką lub mleczną czekoladę (wg uznania).

3. Całość należy wymieszać, aby czekolada dokładnie się rozpuściła.

4. Budyń pozostawiamy do wystygnięcia.

5. Zmielone orzechy zalewamy gorącym mlekiem i również pozostawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu orzechy wraz z mlekiem tworzą gęstą masę.

6. Masło lub margarynę ubijamy mikserem na puszystą masę, a następnie dokładamy po łyżce wystudzony budyń. Na koniec dodajemy stopniowo po łyżce przygotowane wcześniej orzechy wraz z mlekiem.

Każdy blat nasączamy ponczem, a następnie nakładamy na niego przygotowany krem. Dodatkowo jeden blat ciasta można posmarować dowolnym dżemem, powidłami śliwkowymi lub owocami z nalewki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *