Tarta ze śliwkami i bezą

tarta-ze-śliwkamiDelikatna i krucha tarta ze śliwkami i bezą idealnie osłodzi ponure jesienne popołudnia i wieczory.

Czas przygotowania:

około 20 min. pracy własnej, 40 min. oczekiwania na kruche ciasto i 45 minut pieczenia

tarta-ze-śliwkami

Składniki:

Kruche ciasto:

300 g mąki pszennej
150 g margaryny
70 g cukru
10 g cukru waniliowego
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Owoce:

500 g śliwek
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki cukru trzcinowego

Beza:

3 białka
100 g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanejtarta-ze-śliwkami

Sposób przygotowania tarty ze śliwkami:

tarta-ze-śliwkami

1. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia ciast oraz margarynę siekamy nożem na stolnicy lub rozcieramy palcami do czasu aż otrzymamy drobną kruszonkę.
2. Do kruszonki dodajemy żółtka. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto musi mieć konsystencję plasteliny.
3. Ciasto rozgniatamy, a następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 20 minut.
4. Formę do pieczenia tarty o średnicy 30 cm smarujemy masłem lub margaryną.
5. Po 20 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy i wkładamy do formy. Dno oraz boki formy do pieczenia tarty dokładnie oklejamy ciastem.
6. Formę z ciastem ponownie wkładamy do lodówki na kolejne 20 minut.
7. Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy i usuwamy pestki.
8. Formę z ciastem wyjmujemy z lodówki. Na przygotowane ciasto wykładamy pokrojone w kosteczkę śliwki. Owoce posypujemy cukrem trzcinowym oraz cynamonem, a następnie delikatnie mieszamy.
9. Formę z ciastem oraz śliwkami wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół przez około 20 minut.
10. Kiedy ciasto ze śliwkami piecze się w piekarniku my przygotowujemy bezę. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy cukier. Bezę ubijamy do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a piana stanie się sztywna i błyszcząca. Pod koniec ubijania dodajemy łyżeczkę soku z cytryny oraz łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
11. Podpieczoną tartę wyjmujemy z piekarnika. Na śliwkach równo wykładamy przygotowaną wcześniej pianę z białek.
12. Tartę ze śliwkami i bezą ponownie wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół przez około 20-25 minut. Cały czas obserwujemy czy beza się nie przypala. Jeżeli zauważymy, że beza zaczyna się robić ciemno brązowa, tartę przykrywamy folią aluminiową. Po 25 minutach wyłączamy piekarnik. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia.

tarta-ze-śliwkami

Smacznego :)

 

Zobacz także:

Murzynek – ciasto dla zapracowanych
murzynek2
Panna cotta
panna-cotta
Deser z kruszonką
deser-z-kruszonka

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *