Tarta z malinami i bezą

1234 (kolejna kopia)-0.3-knTarta z malinami i bezą to połączenie kruchego spodu, słodkiej bezy i soczystych malin. Przygotowana ze świeżych owoców zachwyca smakiem oraz cieszy oko zaproszonych gości. Idealna jako deser na niedzielne popołudnie lub słodkie zakończenie grilla.

Czas przygotowania: 20 min. pracy własnej, 50 min. oczekiwania na kruche ciasto, ok. 55 minut pieczenia.

Składniki:


Kruche ciasto:

150 g mąki pszennej

90 g masła lub margaryny

40 g cukru

10 g cukru waniliowego

2 żółtka

Budyń:

70 g budyniu śmietankowego (2 opakowania budyniu na 0,5 l)

2 łyżki cukru

500 ml mleka

Owoce:

500 g świeżych lub mrożonych owoców (maliny, truskawki, borówki, jagody, itp.)

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Beza:

2 białka

100 g cukru

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

1. Mąkę, cukier oraz masło siekamy nożem na stolnicy lub rozcieramy palcami do czasu aż otrzymamy drobną kruszonkę.

2. Do kruszonki dodajemy żółtka. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto musi mieć konsystencję plasteliny.

3. Ciasto rozgniatamy, a następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 40 minut.

4. Po 40 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy i wkładamy do formy. Spód formy oraz boki dokładnie oklejamy ciastem.

5. Spód ciasta nakłuwamy widelcem.

6. Formę z ciastem wkładamy do lodówki na minimum 10 minut.

7. Po 10 minutach formę z ciastem zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 190 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół przez 15 minut. Po 15 minutach zdejmujemy folię aluminiowa i ponownie wkładamy ciasto do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół przez 10-15 minut, do czasu aż ciasto ładnie się zarumieni.

8. Podczas pieczenia spodu możemy zająć się przygotowaniem budyniu. Budyń gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu, ale ze zmniejszoną ilością mleka i cukru.

9. Po wyjęciu spodu z piekarnika przygotowujemy bezę. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy cukier. Bezę ubijamy do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a piana stanie się sztywna i błyszcząca. Pod koniec ubijania dodajemy łyżeczkę soku z cytryny oraz łyżeczkę mąki ziemniaczanej.

10. Na upieczony spód wykładamy budyń, owoce oraz bezę.

11. Tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół przez ok 25 minut. Cały czas obserwujemy czy beza się nie przypala. Jeżeli zauważymy, że beza zaczyna się robić ciemno brązowa, przykrywamy ją folia aluminiową. Po 25 minutach wyłączamy piekarnik. Ciasto pozostawiamy do przestygnięcia w piekarniku.

Smacznego!

Zapraszam do zapoznania się z innymi przepisami na smaczne ciasta i desery:

Owocowa tarta z kremem mascarpone
IMG_7882 (kolejna kopia)-0.3-kn
Malinowe semifreddo z pistacjami
IMG_7986 (4. kopia)-0.3-kn
Rabarbarowo-śmietankowa pianka
na str-0.3-kn

 

 

2 comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *