Syrop z rabarbaru

IMG_3703-0.3-knRabarbar jest ceniony przede wszystkim ze względu na swój kwaśny i orzeźwiający smak. Bardzo dobrze smakuje w połączeniu z deserami, ponieważ delikatnie przełamuje ich słodycz. Świetnie nadaje się na dżemy, konfitury, sosy, musy owocowe oraz napoje alkoholowe i bezalkoholowe.

Czas przygotowania: 40 min.

Składniki:
500 g rabarbaru
200 g cukru
200 ml wody

Sposób przygotowania:

1. Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na 0,5 cm kawałeczki.
2. Do garnka wrzucamy pokrojony rabarbar i zasypujemy cukrem. Całość odstawiamy do lodówki na minimum 2 h (najlepiej na całą noc), aby rabarbar puścił sok.
3. Po minimum 2 h wyjmujemy rabarbar z lodówki zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez ok. 30-40 minut, aż rabarbar będzie miękki, a syrop zagęszczony.
4. Na wyłożone gazą lub pieluszką tetrową sitko wykładamy ugotowany rabarbar. Rabarbar odcedzamy czekając, aż odsączy się cały płyn.
5. Syrop przelewamy do słoika lub butelki. Ugotowany rabarbar przekładamy do miski. Syrop z rabarbaru oraz ugotowany rabarbar można przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni.

Syrop z rabarbaru możemy wykorzystać jako dodatek do deserów, drinków oraz napojów bezalkoholowych.

Mus rabarbarowy, czyli połączenie ugotowanego rabarbaru z syropem rabarbarowym możemy wykorzystać do przygotowania ciast i deserów.

Smacznego!

Moje propozycje jak wykorzystać syrop z rabarbaru oraz mus rabarbarowy:

Rabarbarowo-śmietankowa pianka
na str-0.3-kn
Lemoniada z rabarbaru
IMG_3726-0.3-kn

Zapraszam :)

Kilka ciekawostek dotyczących rabarbaru:

1. Rabarbar jest prawie na całym świecie uważany za warzywo. Wyjątkiem są Stany Zjednoczone, gdzie w 1974 roku Sąd w Nowym Jorku wydał odpowiednie orzeczenie na mocy którego rabarbar uznano za owoc. W uzasadnieniu powołano się na fakt, iż z rabarbaru tak jak z innych owoców przygotowywane są konfitury.
2. Nazwa rabarbar pochodzi od Greckiego słowa „rhabarbaros” co oznacza w tłumaczeniu „obcy znad Wołgi”.
3. Rabarbar pochodzi z Chin, a nie jak by się mogło wydawać z Rosji.
4. Rzeka Wołga pojawiająca się w tłumaczeniu słowa „rhabarbaros” wskazuje na miejsce transportu, a nie kraj pochodzenia. Transport rabarbaru z Azji do Europy odbywał się rzeką Wołgą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *