Spaghetti carbonara z zielonymi szparagami i kurczakiem

spaghettiSzparagi to jedno z moich ulubionych warzyw. Ich wyjątkowy, intensywny smak sprawia, że czekam na nie z utęsknieniem przez cały rok. Kiedy już pojawią się na sklepowych półkach to nie mogę się im oprzeć. Przygotowuje je jako danie główne, dodatki do obiadu, przekąski oraz zupy-kremy.
Dzisiaj jedno z moich ulubionych dań ze szparagami w roli głównej. Przy dobrej organizacji pracy można je zrobić przez niecałe 30 minut.

Czas przygotowania:

ok. 30 minut

Składniki:

500 g zielonych szparagów
2 piersi z kurczaka
makaron spaghetti lub capellini
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
2 żółtka
1 łyżeczka masła
sól oraz pieprz
starty parmezan

Sposób przygotowania:

1. Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy przez około 1 minutę, a następnie dodajemy pokrojone w paseczki piersi z kurczaka. Smażymy do czasu, aż piersi z kurczaka delikatnie się zarumienią.
2. Szparagi dokładnie myjemy, a następnie usuwamy zdrewniałe końcówki. Ze świeżych warzyw usuwamy około 2 cm, ze starszych troszeczkę więcej. Bardzo dobrą metodą usunięcia zdrewniałych końcówek jest wygięcie warzywa, końcówka złamie się sama we właściwym miejscu. Zielonych szparagów nie trzeba obierać.
3. Przygotowane szparagi wkładamy do wysokiego i wąskiego garnka. Warzywa powinny być ułożone pionowo. Główki muszą wystawać nad wodą. Gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem masła przez około 8 minut. Po tym czasie powinny mieć intensywny zielony kolor, a jednocześnie być jędrne i chrupiące.
4. Ugotowane szparagi delikatnie wyjmujemy szczypcami kuchennymi i przekładamy na deskę do krojenia. Kroimy w paseczki, a następnie przekładamy na patelnię w której smażyliśmy czosnek oraz piersi kurczaka. Nie wylewamy wody w której gotowaliśmy szparagi!
5. Do wyżej wspomnianej wody wrzucamy makaron. Gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu.
6. Gdy makaron jest już al dente, odcedzamy go zostawiając ilość wody, która przykrywa makaron w garnku. Makaron pozostawiamy na około 1 minutę, aby delikatnie przestygł.
7. Roztrzepane żółtka powoli wlewamy do makaronu. Przez cały czas łączenia makaronu z żółtkami bardzo energicznie mieszamy (nie robimy sobie przerw!). Przestajemy mieszać dopiero w momencie, gdy mamy pewność, że proces ścinania żółtek już się zakończył.
8. Makaron przekładamy na patelnię z pozostałymi składnikami. Delikatnie mieszamy do czasu, aż wszystkie składanki się połączą.
9. Przyprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Spaghetti carbonara z zielonymi szparagami i kurczakiem przekładamy na talerz. Podajemy na ciepło z dodatkiem startego parmezanu.

Smacznego!

spaghetti

Zobacz także:

Capellini z pulpetami w sosie pomidorowo-paprykowym
IMG_7495 (kolejna kopia)-0.3-kn
Krem z zielonych szparagów i pora
4209 kopia-0.3-kn
Capellini z brokułami i anchois
capellini-z-anchois-i-brokulem

 

2 comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *