Sos tzatziki

IMG_7542 (kolejna kopia)-0.3-knTzatziki to bardzo popularny w naszym kraju grecki dip. Wyrazisty, czosnkowy smak oraz delikatna konsystencja doskonale komponują się z mięsem oraz warzywami.

Czas przygotowania: 10 min. + czas chłodzenia w lodówce nie mniej niż 30 minut

Składniki:

½ dużego ogórka szklarniowego (lub dwa średnie ogórki gruntowe)

1 łyżka koperku

2 ząbki czosnku

1 łyżka oliwy z oliwek

1 szklanka jogurtu naturalnego typu greckiego

1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego (opcjonalnie)

sól

pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ogórki dokładnie myjemy i przecinamy wzdłuż na pół. Przy pomocy łyżeczki wydrążamy nasiona. W zależności od upodobań ogórek może być obrany lub nie. Sos przygotowany z nieobranego ogórka wygląda bardziej efektownie.

2. Ogórek ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę.

3. Starty ogórek solimy i odstawiamy na parę minut, aby puścił sok. Ogórek odciskamy ręcznie lub za pomocą gazy. Jeżeli mamy więcej czasu to wykładamy na sito i czekamy, aż woda odsączy się sama. Jeżeli preferujemy rzadszy, bardziej wodnisty sos to nie odciskamy wody z ogórka lub pozostawiamy nasiona.

4. Czosnek obieramy, a następnie przeciskamy przez praskę.

5. Koperek drobno siekamy.

6. Do ogórka dodajemy jogurt, czosnek oraz koperek. W zależności od naszych upodobań możemy także dodać sok z cytryny lub ocet winny.

7. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

8. Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą.

9. Sos przekładamy do miseczki, polewamy oliwą z oliwek i przykrywamy folią spożywczą. Przygotowany sos wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut, aby się schłodził i „przegryzł”.

Sos tzatziki podajemy jako dip do warzyw, pieczywa, gyrosa lub mięsa z grilla.

Przed podaniem warto sprawdzić czy sos jest wystarczająco czosnkowy. Ilość dodawanego czosnku zależy oczywiście od naszych upodobań.

Smacznego!IMG_7554 (kolejna kopia)-0.3-kn

 

Zapraszam do zapoznania się z innymi przepisami na domowe sosy i dipy:

         Sos porowy

IMG_3639-0.3-kn

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *