Śnieżnobiałe beziki

beziki4

Uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Mini słodkości, którym ciężko się oprzeć. Chrupiące z zewnątrz oraz delikatnie ciągnące w środku śnieżnobiałe beziki idealnie pasują jako dodatek do kawy lub dekoracja tortów, ciast oraz słodkich deserów.

Czas przygotowania:

praca własna: ok. 10 minut + czas suszenia (zależy od wielkości bezików): 60 – 90 minut
beziki-8

Składniki:

białka
cukier
szczypta soli

Celowo nie podaję ilości białek oraz cukru, ponieważ wszystko zależny od wielkości jajek. Po oddzieleniu białek od żółtek, ważymy białka.  Cukier dodajemy według następującej proporcji: na każde 10 gramów białek dodajemy 15 gramów cukru.

Przykład:

Jeżeli do przygotowania bezików wykorzystamy białka z czterech średniej wielkości jajek o łącznej wadze 160 gramów to dodajemy 240 gramów cukru.

Sposób przygotowania:

1. Białka przelewamy do misy miksera, a następnie rozpoczynamy ubijanie.
2. Po lekkim spienieniu się białek dodajemy odrobinę soli i kontynuujemy ubijanie (na najwyższych obrotach) do momentu otrzymania sztywnej piany. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy białka wystarczająco mocno się ubiły możemy wykonać prosty test. Odwracamy miskę do góry dnem i sprawdzamy czy białka trzymają się dna. Jeżeli białka nie odpadają od dna tzn., że są wystarczająco dobrze ubite i możemy kontynuować przygotowywanie bezików.
3. Do ubitych białek stopniowo (po jednej łyżce) dodajemy cukier. Cały czas ubijamy białka na najwyższych obrotach miksera. Bardzo ważne, aby dodawać cukier powoli. Jeżeli dodamy cały cukier „na raz” to piana nie zdąży się ustabilizować, będzie rzadka i nie damy rady uformować bezików.
4. Po dodaniu cukru cały czas miksujemy. Co jakiś czas sprawdzamy czy cukier się rozpuścił, rozcierając odrobinę piany między palcami. Ubijanie piany kończymy w momencie, gdy kryształki cukru będą niewyczuwalne. Dobrze przygotowana masa bezowa powinna być gęsta, lśniąca i sztywna.
5. Masę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego, a następnie wyciskamy beziki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ciast. Nie zostawiamy odstępów pomiędzy bezikami.
6. Pieczemy w temperaturze 130 – 140 stopni Celsjusza, grzanie góra dół z włączonym termoobiegiem przez około 60 – 90 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości bezików. Mniejsze beziki pieczemy krócej.

Podczas pierwszego pieczenia bezików warto co jakiś czas zajrzeć i skontrolować kolor bezików. Jeżeli zauważymy, że kolor bezików zmienia się z białego na beżowy to natychmiast obniżamy temperaturę w piekarniku. Dobrze upieczone (wysuszone) beziki powinny być śnieżnobiałe, chrupiące z zewnątrz oraz delikatnie ciągnące w środku.

Smacznego!

beziki5

Zapraszam do obejrzenia filmiku, w którym pokazuję jak przygotować śnieżnobiałe beziki:

 

Zobacz także:

Kruche ciasteczka na piwie
ciasteczka-na-piwie-serduszko
Kokosanki
kokosanka2
Ciasteczka kakaowo-migdałowe
IMG_4549-0.3-kn

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *