Smażona brukselka z boczkiem

brukselkaBrukselka to krzyżówka kapusty i jarmużu. Wyhodowana przez belgijskich ogrodników swoją nazwę zawdzięcza stolicy tego małego i pięknego państwa. Większości z nas kojarzy się ona z „brukselkową traumą” z dzieciństwa. Jednak odpowiednio przyrządzona może być bardzo smaczna.
Smażona brukselka z boczkiem to mój „numer jeden” wśród dań przygotowywanych z tego warzywa. Mogłabym ją jeść przez cały czas i nigdy by mi się nie znudziła. Niestety smakiem tego dania mogę się cieszyć tylko kilka miesięcy w roku, kiedy brukselka jest dostępna w sklepach i na targach.
Sezon na brukselkę dopiero się zaczyna, więc polecam wypróbowanie dzisiejszego przepisu :)

Czas przygotowania: ok. 20 minut
Składniki:
1 kg brukselki
200 g boczku
1 duża cebula
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obieramy z łupinek i siekamy w kostkę lub piórka. Do przygotowania dania najlepiej wykorzystać cebulę żółtą lub białą. Cebula czerwona podczas smażenia ma bardzo ładny kolor, ale po wystygnięciu robi się sina i już nie wygląda tak apetycznie.
2. Z boczku wycinamy chrząstki i skórę, a następnie kroimy w kostkę lub paski.
3. Brukselkę dokładnie myjemy, obieramy z wierzchnich liści i osuszamy. Oczyszczoną brukselkę szatkujemy nożem lub wrzucamy do blendera wyposażonego w kielich i rozdrabniamy. Jeżeli korzystamy z blendera to pamiętajmy, aby brukselka nie była za mocno rozdrobniona. Wystarczy dosłownie kilkadziesiąt sekund i brukselka jest idealnie poszatkowana.
4. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony boczek. Smażymy do czasu, aż się wytopi i delikatnie zarumieni.
5. Do zarumienionego boczku dodajemy cebulę. Całość smażymy do czasu, aż cebula się zeszkli.
6. Do boczku oraz cebuli dodajemy poszatkowaną brukselkę. Całość smażymy na wolnym ogniu przez około 5 minut, cały czas mieszając. Po tym czasie brukselka delikatnie zmięknie, ale nadal powinna zachować jędrność oraz intensywny, jasnozielony kolor.
7. Całość doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Smażoną brukselkę z boczkiem podajemy na ciepło jako dodatek do obiadu lub przekąskę. Niezjedzoną brukselkę możemy wykorzystać jako bazę do przygotowania sałatek z ryżem, makaronem, kaszą lub mięsem.
Smacznego!

Zobacz także:

Chipsy z jarmużu
chipsy-z-jarmuzu
Pulpety z kalafiora w sosie koperkowym
pulpety-z-kalafiora-w-sosie-koperkowym
Kotlety z kalafiora i jarmużu
IMG_8572 (kolejna kopia)-0.3-kn
Dynia w zalewie słodko-kwaśnej
dynia-w-zalewie-slodko-kwasnej

6 comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *