Słodzone mleko skondensowane

IMG_5483 (kopia)-0.3-knSłodzone mleko skondensowane jest jednym ze składników wielu deserów, ciast, lodów, krówek, koktajli lub batoników. Większość z nas mleko skondensowane zna ze sklepowych półek, ale nie każdy wie, że ten słodki dodatek do ciast i deserów można przygotować w domu. W dzisiejszym poście zachęcam do samodzielnego przygotowania słodzonego mleka skondensowanego.

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:

3 szklanki mleka

1,5 szklanki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie, jak zrobić cukier waniliowy znajdziecie TUTAJ)

Sposób przygotowania:

1. Do patelni lub małego garnka z szerokim dnem wlewamy mleko i gotujemy „na dużym ogniu” przez 5 minut cały czas mieszając.

2. Po 5 minutach do mleka dosypujemy cukier. Cały czas mieszamy do czasu, aż cukier się rozpuści.

3. Obniżamy temperaturę gotowania.

4. Dodajemy cukier waniliowy (opcjonalnie) i pozostawiamy na wolnym ogniu przez około 50 minut do czasu aż objętość mleka zmniejszy się o połowę. Mleko co jakiś czas mieszamy.

Z podanych składników wychodzi ok. 1,5 szklanki słodzonego mleka. Jeżeli zależy nam na otrzymaniu większej ilości mleka to możemy podwoić lub potroić powyższe proporcje. Pamiętajmy jednak, że zwiększy się także czas gotowania mleka.

Mleko należy przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku, maksymalnie przez 5 dni od jego przygotowania.

Smacznego!

 

Zapraszam do zapoznania się z przepisami, w których wykorzystałam słodzone mleko skondensowane:

Mrożona kawa po wietnamsku

IMG_582c5 (kopia)-0.3-kn

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *