Skaczące jajko

Potrzebne materiały: talerzyk, miseczka lub inny pojemnik, surowe jajko, ocet ( ja użyłam ocet 7 %)

Przebieg doświadczenia: Do pojemnika wkładamy jajko, a następnie zalewamy octem. Jajko musi być całe zanurzone w occie.  Całość przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na 24 godziny. Po 24 godzinach wyjmujemy jajko z octu i dokładnie wycieramy chusteczką. Oczyszczone i osuszone jajko upuszczamy z niewielkiej wysokości na blat stołu.

Wyjaśnienie: Ocet kuchenny jest słabym kwasem organicznym, który rozpuszcza skorupkę jajka, zbudowaną głównie z wapnia. Białko jajka kurzego, pozbawione ochronnej skorupki, znajduje się w bezpośrednim kontakcie z kwasem octowym, który powoduje jego denaturację. Zdenaturowane białko ma zmienioną strukturę, o bardziej zwartej, sprężystej konsystencji, zbliżonej do gumy kauczukowej.

Uwagi do wykonania: Jajko po 24 godzinach w occie jest niejadalne. Doświadczenie bardzo proste do wykonania w warunkach domowych. Z jajkiem po wyjęciu z octu należy postępować ostrożnie, gdyż skorupka jest bardzo delikatna. Podczas wykonywania doświadczenia należy pilnować maluchy, żeby nie wpadły na pomysł i nie wypiły octu. Eksperyment ze skaczącym jajkiem zainteresuje dziecko w każdym wieku.

3 comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *