Skaczące jajko
Potrzebne materiały: talerzyk, miseczka lub inny pojemnik, surowe jajko, ocet ( ja użyłam ocet 7 %)
Przebieg doświadczenia: Do pojemnika wkładamy jajko, a następnie zalewamy octem. Jajko musi być całe zanurzone w occie. Całość przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na 24 godziny. Po 24 godzinach wyjmujemy jajko z octu i dokładnie wycieramy chusteczką. Oczyszczone i osuszone jajko upuszczamy z niewielkiej wysokości na blat stołu.
Wyjaśnienie: Ocet kuchenny jest słabym kwasem organicznym, który rozpuszcza skorupkę jajka, zbudowaną głównie z wapnia. Białko jajka kurzego, pozbawione ochronnej skorupki, znajduje się w bezpośrednim kontakcie z kwasem octowym, który powoduje jego denaturację. Zdenaturowane białko ma zmienioną strukturę, o bardziej zwartej, sprężystej konsystencji, zbliżonej do gumy kauczukowej.
Uwagi do wykonania: Jajko po 24 godzinach w occie jest niejadalne. Doświadczenie bardzo proste do wykonania w warunkach domowych. Z jajkiem po wyjęciu z octu należy postępować ostrożnie, gdyż skorupka jest bardzo delikatna. Podczas wykonywania doświadczenia należy pilnować maluchy, żeby nie wpadły na pomysł i nie wypiły octu. Eksperyment ze skaczącym jajkiem zainteresuje dziecko w każdym wieku.
musimy spróbować:))
Polecam, świetna zabawa
Robiłem już na kilka sposobów takie jajka, także z umieszczeniem cieczy w lodówce. Pamiętajcie aby nie jeść tych jaj potem po eksperymencie. http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-skaczace-jajko/ bo grozi to zatruciem. Natomiast można je dać na kompost. A ktoś zrobił rzecz odwrotną – aby wzmocnić skorupkę czyli ją dodatkowo uwapnić?