Shakshouka (szakszuka) z papryką i kiełbasą

szakszuka-3

Shakshouka (szakszuka), czyli jajka gotowane w sosie pomidorowym to podstawa kuchni tunezyjskiej, libijskiej, marokańskiej i egipskiej. Tradycyjnie podawana w garnku żeliwnym lub tajine z chlebem. W dosłownym tłumaczeniu oznacza wielki bałagan. Jajka są najważniejszym składnikiem tego dania, dlatego bardzo często pojawia się w menu śniadaniowym.


Czas przygotowania: 25-30 minut
Składniki:
6 pomidorów
1 duża cebula
1 papryka (najlepiej czerwona)
4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 laska kiełbasy wiejskiej
½ łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki (ilość dodawanej ostrej papryki zależy od naszych upodobań, jeżeli lubimy ostre potrawy to ostrej papryki dodajemy więcej)
4 jajka
pokrojony szczypiorek
pieprz
sól
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie dania zaczynamy od przygotowania warzyw i kiełbasy:
Pomidory blanszujemy, a następnie obieramy ze skórki, wycinamy szypułki i kroimy w kosteczkę. Jak blanszować warzywa znajdziecie TUTAJ.
Cebulę obieramy z łupinek i siekamy w kostkę.
Paprykę myjemy, wykrawamy z niej gniazda nasienne oraz wszystkie białe błonki, a następnie kroimy w kostkę.
Kiełbasę kroimy w kosteczkę.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę. Smażymy do czasu, aż cebula się zeszkli.
3. Do cebuli dodajemy kiełbasę oraz paprykę i chwilę podsmażamy.
4. Na patelnię wrzucamy pokrojone pomidory. Gotujemy na większym ogniu przez około 5-6 minut, aż powstały sos się zredukuje.
5. Do zredukowanego sosu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Całość smażymy jeszcze przez chwilkę. Wszystkie składniki muszą się dokładnie połączyć i przejść swoimi aromatami.
6. Na koniec wbijamy jajka. Gotujemy do czasu ścięcia się białka, czyli przez około 3 minuty. Po dodaniu jajek nie mieszamy sosu.
7. Przed podaniem shakshoukę posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem lub świeżą bazylią.

Shakshoukę podajemy na ciepło, prosto z patelni z kromką chleba.
Pomidorowy sos wraz z dodatkami możemy przygotować dzień wcześniej. Następnego dnia rano do rozgrzanego sosu dodajemy jajka, chwilę gotujemy i śniadanie gotowe.

Smacznego!
Zobacz także:

Faszerowane bułki
IMG_4851 (kolejna kopia)-0.3-kn
Bułki śniadaniowe
IMG_5218-0.3-kn
Placki z ricottą i musem owocowym
IMG_4408 (kopia)-0.3-kn
Pasta jajeczna z tuńczykiem
DSC03135-0.3-kn
Drożdżówki z rabarbarem
IMG_3682 (kopia)-0.3-kn
Karkówka pieczona w mleku

2 comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *