Semifreddo z gorącymi malinami

IMG_7639 (4. kopia)-0.3-knDzisiaj zapraszam do słonecznych Włoch na kremowe i aksamitne semifreddo z gorącymi malinami. Semifreddo to tradycyjny włoski deser lodowy, przygotowywany na bazie puszystego kremu, który nigdy do końca nie zastyga. Wyglądem przypomina lody, ale jest od nich delikatniejszy, prostszy w przygotowaniu i nie wymaga użycia maszyny do lodów.

Czas przygotowania: 15 min. pracy własnej + czas zamrażania ok. 2h
Składniki:

5 żółtek

400 ml śmietany 30%

90 g cukru

10 g cukru waniliowego

świeże lub mrożone maliny

Sposób przygotowania semifreddo:

1. Na parze wodnej ubijamy żółtka z cukrem:

Skorupki jajek parzymy wrzątkiem, a następnie oddzielamy białka od żółtek. Do ubicia żółtek na parze wodnej potrzebujemy dwa naczynia: miskę lub mały garnek oraz duży garnek.

Do miski dodajemy żółtka oraz cukier. Do dużego garnka wlewamy niewielką ilość wody (wystarczy ¼ garnka wody). Miskę stawiamy na dużym garnku, a następnie oba naczynia stawiamy na rozgrzanym palniku. Spód miski nie może stykać się z gotującą wodą w dużym garnku. Żółtka zaczynamy ubijać mikserem. Kiedy woda w dużym garnku zacznie się gotować, zmniejszamy ogień. Para wodna zacznie ogrzewać miskę z ubijanymi żółtkami. Ubijana masa zacznie powiększać swoją objętość, zrobi się jasnożółta i straci charakterystyczny zapach surowych jajek. Gdy masa zgęstnieje (po około 4-5 minutach) zestawiamy ją z palnika i odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia.

2. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywna pianę, a następnie delikatnie, ale bardzo dokładnie mieszamy z masą jajeczną.

3. Do masy dodajemy zamrożone maliny i delikatnie mieszamy, aby rozprowadzić je w masie.

4. Naczynie o pojemności 3 litrów wykładamy folią aluminiową.

5. Masę wylewamy do przygotowanego naczynia i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin.

Sposób przygotowania gorących malin:

1. Garść świeżych lub mrożonych malin wkładamy na kilka minut do mikrofalówki lub piekarnika. Maliny cały czas obserwujemy, mają być gorące, ale nie mogą się przypalić. Jeżeli nie mamy mikrofalówki to możemy podgrzać maliny w garnku. Do garnka wlewamy 2 łyżki wody a następnie dodajemy maliny. Maliny delikatnie rozgrzewamy, a nie gotujemy.

Semifreddo podajemy w połowie zamrożone z dodatkiem gorących malin. Smak słodkiego i kremowego deseru lodowego przełamują lekko kwaśne, gorące maliny.

Semifreddo możemy przygotować w naczyniu żaroodpornym, formie do pieczenia keksa lub pudełku po lodach. Ważne jest, aby naczynie można było przechowywać w zamrażarce.

Smacznego!

 

Zapraszam do zapoznania się z innymi przepisami na letnie desery:

Owocowa tarta z kremem mascarpone

IMG_7882 (kolejna kopia)-0.3-kn

Malinowe semifreddo z pistacjami
IMG_7986 (4. kopia)-0.3-kn
Tarta z malinami i bezą
1234 (kolejna kopia)-0.3-kn

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *