Sałatka ryżowa z tuńczykiem

DSC03135-0.3-kn

Sałatka ryżowa z tuńczykiem to świetne danie dla osób zapracowanych. Łatwa i szybka w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie do szkoły, pracy lub na uczelnię. Bardzo smaczna nie tylko jako imprezowa przekąska, ale także jako samodzielne danie. Połączenie ryżu z tuńczykiem w oleju sprawia, że sałatka jest bardzo sycąca.

Czas przygotowania: 10 min.

Czas oczekiwania: 30 min.

Składniki:

2 torebki ugotowanego ryżu al dente

2 puszki tuńczyka w oleju

1 por

1 puszka kukurydzy konserwowej

majonez

sól

pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ryż gotujemy al dente w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowany ryż powinien być jędrny, lekko twardy i stawiać delikatny opór pod zębami.

2. Kukurydzę oraz tuńczyka należy osączyć na sitku.

3. Wystudzony ryż przekładamy do miski, a następnie dodajemy pozostałe składniki.

4. Całość dokładnie mieszamy.

5. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem według uznania.

6. Przygotowaną sałatkę odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut, żeby smaki się przegryzły.

Smacznego!

Jeżeli zależy nam na zdrowszej i mniej kalorycznej wersji sałatki, zamiast białego ryżu możemy użyć ryżu brązowego lub dzikiego. Zamiast tuńczyka w oleju możemy użyć tuńczyka w sosie własnym.

Do sałatki możemy również dodać ugotowane na twardo jajka, świeżą lub marynowaną paprykę oraz ogórki kiszone.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *