Sałatka bananowa z dodatkiem granatu

sałatka_bananowa

Czas przygotowania: 5 min

Składniki:

1 banan

¼ granatu

Sposób przygotowania:

Jeden dojrzały banan kroimy w kosteczkę, a następnie dodajemy pestki granatu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Sałatka bananowa z dodatkiem granatu to idealne połączenie słodkiego banana z cierpkim owocem granatu. Prosta do przygotowania, smaczna i bardzo zdrowa.

Można ją podać dziecku już od 8 miesiąca życia. Jeżeli dziecko jest za małe i jeszcze nie przełyka większych kawałków jedzenia, składniki sałatki przed podaniem można rozdrobnić za pomocą widelca.

Każda mama najlepiej zna swoje dziecko i wie co jest dla niego najlepsze. Jeżeli dziecko będzie jadło po raz pierwszy składniki występujące w sałatce to pamiętajmy, aby danie podać w godzinach porannych oraz w niewielkiej ilości. Jeżeli po zjedzeniu sałatki zauważycie niepokojące objawy w zachowaniu dziecka lub w jego wyglądzie (wysypka, zaczerwienienia, opuchnięcia lub luźne kupki) należy się wstrzymać przed podaniem kolejnej porcji. Każde dziecko jest inne, być może Wasze dziecko jest uczulone na któryś ze składników lub po prostu jego układ trawienny jeszcze nie jest gotowy na takie nowości.

Uwaga! Plamy z soku z granatu są bardzo trudne do usunięcia.

Ciekawostki dotyczące składników sałatki:


1. Owoc granatu

* W tradycji żydowskiej uważa się, że owoc granatu zawiera 613 nasion na podobieństwo 613 przykazań Tory. Odwołania do owoców znajdują się również w biblii i mitologii.

* W medycynie śródziemnomorskiej i azjatyckiej kora granatowca wykorzystywana jest jako środek przeciwrobaczy. Wywar z kory zawiera alkaloidy: peletierynę i izopeletryninę, które działają paraliżująco na tasiemce.

* Kora, liście i drewno granatowca zawierają garbniki, które są wykorzystywane do garbowania cienkich, szlachetnych skór i produkcji farb

* Z kwiatów granatowca otrzymuje się jasnoczerwony barwnik, który wykorzystuje się min. do barwienia jedwabiu.

2. Banan

* Banan w języku arabskim oznacza „palec”. Arabowie widząc mały owoc, nie większy od ludzkiego palca, nazwali go banan, nazwa ta przyjęła się na całym świecie.

* Z liści bananu manilskiego otrzymuje się włókno, zwane manila. Manila jest bardzo odporna na działanie wody morskiej oraz wytrzymała na rozrywanie. Produkuje się z niej liny okrętowe, powrozy i sznury, a także tkaniny i różnego rodzaju plecionki. Manili używa się również do wyrobu papieru i płyt budowlanych.

* W Afryce z bananów robi się piwo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *