Roladki z cukinii

IMG_7355 (kopia)-0.3-knKażdego roku w Polsce marnuje się około 9 mln, a na świecie około 1,3 mld ton żywności. Aby ograniczyć ilość wyrzucanych produktów spożywczych najlepiej wprowadzić w domu zwyczaj gotowania z resztek. Niezjedzone mięso z obiadu, wędlinę z krótkim terminem ważności lub lekko przywiędłe warzywa możemy wykorzystać do przygotowania frittaty, zapiekanki, wytrawnej tarty lub pizzy. Wystarczy odrobina kuchennej kreatywności, resztki z wczorajszego obiadu i możemy przygotować nowe i bardzo smaczne danie, które zachwyci domowników.

Temat resztkowego gotowania bardzo mnie zafascynował i w najbliższym czasie na stronie kobiety (nie)pracującej znajdziecie kilka ciekawych i smacznych pomysłów jak dać drugie życie produktom spożywczym.

W dzisiejszym poście przepis na roladki z cukinii, czyli jak możemy wykorzystać mięso z wczorajszego rosołu, paprykę oraz cukinię do przygotowania smacznej i efektownej przekąski lub lekkiego obiadu.

Czas przygotowania: 10 min.

Składniki:

mięso z rosołu

1 papryka

1 cukinia

sól

świeżo zmielony pieprz

masło (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

1. Paprykę dokładnie myjemy, wykrawamy z niej gniazda nasienne oraz wszystkie białe błonki. Paprykę kroimy w grubą kostkę i wrzucamy do blendera wyposażonego w kielich.

2. Ugotowane mięso z kurczaka obieramy poprzez usunięcie kości, chrząstek oraz skóry, a następnie kroimy w grubą kostkę i wrzucamy do blendera (razem z papryką).

3. Mięso oraz paprykę doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem, a następnie rozdrabniamy za pomocą blendera na gładka masę.

4. Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy końcówki, a następnie przy pomocy obieraczki do warzyw kroimy wzdłuż na bardzo cienkie i długie plastry. Plastry cukinii przekładamy do miski i delikatnie solimy. Gdy plastry cukinii zrobią się miękkie usuwamy sól płucząc każdy plaster cukinii pod bieżącą wodą. Plastry powinny być miękkie, aby można było je bez problemu zwijać, ale jednocześnie powinny zachować jędrność.

5. Plastry cukinii smarujemy cienko masłem (opcjonalnie), a następnie wykładamy farsz mięsny.

6. Plasterki cukinii z farszem rolujemy i układamy na formie do pieczenia. Jeżeli roladki nie chcą się trzymać można je spiąć za pomocą wykałaczki.

7. Roladki z cukinii pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół, przez około 15-20 min.

8. Po 20 minutach wyjmujemy roladki z piekarnika i podajemy z ulubionym sosem. Naszym zdaniem najlepiej smakują z sosem tzatziki, porowym lub czosnkowym.

Smacznego!
IMG_7386 (kopia)-0.3-kn

Zapraszam do zapoznania się z innymi przepisami na dania obiadowe:

Eskalopki z indyka w sosie porowym
IMG_6613 (kopia)-0.3-kn
Fasolka szparagowa z boczkiem
3-0.3-kn
Pulpety w sosie pomidorowym
DSC02956-0.3-kn

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *