Racuchy drożdżowe z jabłkami

racuchyPuszyste racuchy drożdżowe z jabłkowym nadzieniem to pomysł na smaczny podwieczorek dla całej rodziny. Posypane cukrem pudrem w błyskawicznym tempie znikają z talerza. :)

Czas przygotowania:

15 min. pracy własnej + czas wyrastania, który zależy od temperatury pomieszczenia (latem ok 20 min., zimą 30-40 min.) + czas smażenia ok. 15 min.

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
7 gramów suszonych drożdży lub 25 gramów świeżych drożdży
¼ łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru
¾ szklanki ciepłego mleka
1 jabłko
olej roślinny do smażenia

Dodatki:

cukier puder
dżem
konfitura

Sposób przygotowania:

1. Do miski wsypujemy przesianą przez sitko mąkę, suszone drożdże, cukier, sól oraz ciepłe mleko. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy za pomocą łyżki, a następnie wyrabiamy ręcznie przez kilka minut. Do wyrobienia ciasta możemy użyć miksera wyposażonego w specjalne nakładki do ciasta drożdżowego.
2. Obrane ze skórki jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach lub siekamy nożem w drobną kosteczkę.
3. Do wyrobionego ciasta dodajemy jabłko. Całość mieszamy do momentu, aż jabłko połączy się z ciastem.
4. Przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do czasu, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
5. Na patelni rozgrzewamy olej. Małą łyżeczką nakładamy niewielkie porcje ciasta, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju przez około 2,5 minuty z każdej strony. Przed nałożeniem ciasta łyżeczkę moczymy w zimnej wodzie!
6. Usmażone racuchy wykładamy na papierowy ręcznik.
Podajemy posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem ulubionego dżemu.

Uwaga!!!

Jeżeli do przygotowania racuchów z jabłkami wykorzystujemy świeże drożdże to pamiętajmy, że w pierwszej kolejności przyrządzamy rozczyn z drożdży.
Do garnka wlewamy ciepłe mleko (powinno mieć temperaturę pokojową, nie może być ani za zimne ani za ciepłe), a następnie dodajemy ½ łyżeczki cukru, ½ łyżeczki mąki oraz pokruszone świeże drożdże. Na kilka minut przed przygotowaniem rozczynu wyjmujemy drożdże z lodówki, aby się ogrzały. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Pamiętajmy, że drożdże z których przygotowujemy wypieki muszą być świeże i odpowiednio przechowywane. Jeżeli upłynęła data ważności lub ich wygląd budzi jakiekolwiek wątpliwości lepiej ich nie dodawać do ciasta.
Do rozczynu dodajemy pozostałe składniki i postępujemy w analogiczny sposób jak podczas przygotowywania racuchów z wykorzystaniem suszonych drożdży.

Poniżej filmik w którym pokazuję krok po kroku jak przygotować racuchy drożdżowe z jabłkami. Zapraszam do oglądania :)

Smacznego!

 

Zobacz także:

Bułeczki dyniowe z żurawiną
buleczki_dyniowe
Drożdżówki z rabarbarem
IMG_3682 (kopia)-0.3-kn
Placki z ricottą i musem owocowym
IMG_4408 (kopia)-0.3-kn

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *