Rabarbarowo-śmietankowa pianka

na str-0.3-knŚmietankowa, owocowa pianka króluje na naszym stole przez całe lato. Zmianie ulegają tylko owoce, które dodajemy do pianki. Idealny deser, gdy mamy mało czasu np. na przygotowanie się do wizyty gości.

Czas przygotowania: praca własna ok. 20 min. + czas pieczenia 25-30 min.

Składniki:

Biszkopt:
4 małe jajka lub 3 duże
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soku z cytryny

Rabarbarowa pianka:

1 litr śmietany 30%
250 g  musu rabarbarowego (jak przygotować mus rabarbarowy znajdziecie TUTAJ)
200 ml wody
30 g żelatyny
5 płaskich łyżeczek cukru

Sposób przygotowania:

Biszkopt:
1. Jajka dokładnie myjemy. Oddzielamy białka od żółtek. Białka przelewamy do wysokiego naczynia, a następnie ubijamy na sztywna pianę.
2. Do ubitych białek dodajemy cukier. Miksujemy jeszcze przez kilka minut, do czasu aż cukier się rozpuści, a piana zacznie błyszczeć. Pod koniec miksowania dodajemy sok z cytryny.
3. Do ubitych białek dodajemy żółtka. Całość miksujemy, do czasu aż białka połączą się z żółtkiem i uzyskamy jednolity jasnożółty kolor.
4. Do masy dodajemy przesianą przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy łyżką do czasu aż uzyskamy jednolitą masę.
5. Przygotowaną masę przelewamy na dużą brytfannę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsiusza, grzanie góra dół przez ok. 25-30 min.
6. Upieczony biszkopt pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.

Rabarbarowa pianka:

1. Do miski wlewamy śmietankę i dodajemy cukier. Całość miksujemy, do czasu aż śmietanka się ubije. Pamiętajmy, że nie może być ubita na sztywno, gdyż będziemy ją jeszcze miksowali razem z musem owocowym, co w przypadku za mocno ubitej śmietany w pierwszym etapie, może nam dać w efekcie masło rabarbarowe :).
2. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Gorącą żelatynę dodajemy do musu rabarbarowego.
3. Mus z rabarbaru oraz żelatynę wlewamy do śmietany, a następnie miksujemy do czasu aż wszystkie składniki się połączą.
4. Rabarbarową piankę przekładamy na biszkopt, a następnie równo rozprowadzamy po cieście.
Ciasto dekorujemy wg uznania.

Do dekoracji ciasta użyłam nasion granatu. Cierpki smak nasion granatu bardzo dobrze się komponuje z słodko kwaśną pianką rabarbarową.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *