Puree z dyni

puree-z-dyniPuree z dyni to podstawa jesiennych wypieków, zup, deserów, a nawet rozgrzewających koktajli. Jego przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga trochę wolnego czasu. Najlepiej jednorazowo przygotować puree z kilku dyń i cieszyć się smakiem jesiennych dań przez kilka miesięcy.

Czas przygotowania:  ok. 30 minut + czas odparowywania soku z dyni

Składniki:
1 cała dynia

Sposób przygotowania:
1. Dynię myjemy, obieramy ze skórki, a następnie za pomocą łyżki wydrążamy środek z nasionami.
2. Oczyszczoną dynię kroimy w ćwiartki, paseczki lub kostkę (w zależności od jej rozmiaru).
3. Na blachę do pieczenia ciasta wykładamy pokrojoną dynię.
4. Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 220 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół przez około 30-40 minut.
5. Pod koniec pieczenia sprawdzamy widelcem, czy dynia się upiekła. Jeżeli dynia jest już upieczona to widelec powinien bez oporu wchodzić w miąższ.
6. Jeżeli puree z dyni jest mocno wodniste to nadmiar wody możemy odparować na patelni lub odsączyć nadmiar soku z puree na gazie.

Uwaga! Dynię Hokkaido nie obieramy ze skórki. Skórka tej odmiany jest jadalna, bardzo aromatyczna (nie każdemu może to odpowiadać) i mocno zagęszcza potrawy. Upieczony miąższ wraz ze skórką rozdrabniamy za pomocą blendera, a następnie dla uzyskania gładszej masy przecieramy przez sitko. Miąższ z dyni Hokkaido jest bardzo mocno zbity dlatego z puree tej odmiany nie wyciskamy dodatkowo soku.

Alternatywą do pieczenia jest gotowanie. Dynię dokładnie myjemy, obieramy ze skórki, a następnie kroimy w drobną kosteczkę (więcej zmieści się w garnku :)). Do gotującej się wody wrzucamy pokrojoną dynię. Gotujemy przez około 15 minut.  Po ugotowaniu dynia powinna być miękka. Ugotowaną dynią przecedzamy na sitku, a następnie rozdrabniamy za pomocą blendera. Jeżeli puree  jest mocno wodniste to nadmiar wody wyciskamy na gazie lub odparowujemy na patelni.

W zależności od tego do czego potrzebujemy puree z dyni i jaki efekt chcemy otrzymać, możemy dynie upiec lub ugotować. Puree z dyni przygotowywałam obiema metodami. Pieczona dynia jest bardziej aromatyczna, krócej trzeba ją odparowywać oraz ma intensywny pomarańczowy kolor. Puree z tej samej odmiany dyni po zagotowaniu miało kolor żółty.

Tak przygotowane puree możemy włożyć do torebek lub plastikowych pudełek i zamrozić. Pamiętajmy, że plastikowe pudełka powinny być przeznaczone do przetrzymywania żywności w bardzo niskich temperaturach. Jeżeli nie mamy miejsca w lodówce puree z dyni możemy włożyć w słoiki i poddać procesowi pasteryzacji.

Puree z dyni przetrzymujemy w lodówce maksymalnie 4-5 dni.

Smacznego!

 

Zobacz także:

Dynia w zalewie słodko-kwaśnej

dynia-w-zalewie-slodko-kwasnej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *