Pulpety z kalafiora w sosie koperkowym

pulpety-z-kalafioraKalafior ze względu na wartości odżywcze oraz zawarte witaminy jest zaliczany do najcenniejszych warzyw. Regularnie spożywany wspomaga układ odpornościowy, poprawia pracę wątroby oraz korzystnie wpływa na układ trawienny. Ze względu na niską zawartość kalorii  (100 g ugotowanego kalafiora to około 23 kcal) jest polecany osobom będącym na diecie odchudzającej.
Dzisiaj zapraszam na pulpety z kalafiora w sosie koperkowym. Kulki z kalafiora doskonale komponują się z sosem koperkowym, który podkreśla ich delikatny smak.


Czas przygotowania:
ok. 20 minut + czas gotowania
Składniki:
Pulpety z kalafiora:
1 średniej wielkości kalafior
2 jajka
ok. 4 łyżki bułki tartej
ok. 3 łyżki kaszy manny
¼ łyżeczki czarnego pieprzu
½ łyżeczki soli
Sos koperkowy:
1 pęczek koperku
250 ml buliony warzywnego lub drobiowego
200 ml śmietany 30 %
2 łyżki mąki pszennej
sól oraz pieprz do smaku
Dodatkowo:
1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
Opcjonalnie:
czosnek
ostra papryka
Sposób przygotowania:
Pulpety z kalafiora:
1. Kalafior dokładnie myjemy, usuwamy liście oraz głąb, a następnie rozdzielamy na niewielkie różyczki. Różyczki kalafiora moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem soli przez kilka minut, aby usunąć wszystkie owady, które mogły znaleźć się na kalafiorze.
2. Różyczki kalafiora wrzucamy do blendera wyposażonego w kielich, a następnie rozdrabniamy.
3. Rozdrobniony kalafior przekładamy do dużej miski i dodajemy pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ilość dodawanej bułki tartej oraz kaszy manny zależny od wielkości jajek. Bułkę tartą oraz kaszę mannę należy dodawać stopniowo i cały czas kontrolować czy masa nie jest za rzadka lub za gęsta. Konsystencja masy powinna przypominać masą z której formujemy kotlety mielone. Opcjonalnie, aby zaostrzyć smak pulpetów możemy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek lub ostrą paprykę. Ilość dołączanych dodatków zależny od naszych upodobań.
4. Z przygotowanej masy formujemy pulpety. Kulki będą się ładnej formowały jeżeli ręce delikatnie zwilżymy zimną wodą.
5. Przygotowane pulpety wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut.
6. Ugotowane pulpety wykładamy na talerz.
Sos koperkowy:
1. Koperek myjemy i drobno siekamy.
2. Do 1/3 szklanki śmietany dodajemy mąkę pszenną i delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
3. W garnku podgrzewamy bulion oraz pozostałą część śmietany.
4. Śmietanę z mąką wlewamy do buliony. Podgrzewamy na wolnym ogniu, cały czas mieszając do czasu, aż sos zgęstnieje. Jeżeli sos jest za gęsty możemy dolać odrobinę przegotowanej wody lub mleka.
5. Pod koniec gotowania wrzucamy koperek. Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz solą.
6. Ugotowane pulpety wrzucamy do sosu koperkowego i gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut.

Pulpety z kalafiora w sosie koperkowym podajemy z ziemniakami lub ulubioną kaszą oraz sezonowymi surówkami.

Smacznego!

Zobacz także:

Capellini z pulpetami w sosie pomidorowo-paprykowym
IMG_7495 (kolejna kopia)-0.3-kn
Kotlety z kalafiora i jarmużu
IMG_8572 (kolejna kopia)-0.3-kn
Pulpety w sosie pomidorowym
DSC02956-0.3-kn

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *