Pulpety w sosie pomidorowym

DSC02956-0.3-knPulpety zwane, także klopsami to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. Mogą być podawane samodzielnie, jako dodatek do zup oraz w sosie. Pulpety są znane w kuchniach wielu krajów. Różnią się tylko rodzajem dodawanego do nich mięsa lub sosem.

W dzisiejszej wersji najbardziej klasyczna wersja tych mięsnych kuleczek, czyli pulpety podawane w sosie pomidorowym.

Czas przygotowania: ok. 1 h

Składniki:

Pulpety:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
2 ząbki czosnku
1 jajko
½ łyżeczki suszonego majeranku
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka kaszy manny
¼ łyżeczki pieprzu czarnego
½ łyżeczki soli

Sos pomidorowy:
500 g pomidorów z puszki
1 średnia cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz czarny

Dodatkowo:
1 litr bulionu drobiowego

Sposób przygotowania:


Pulpety:

1. Do zmielonego mięsa dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie wbijamy jedno jajko. Wsypujemy bułkę tartą, kaszę mannę oraz suszony majeranek. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Przyprawione mięso odstawiamy na kilka minut, aby smaki się połączyły.
3. Z tak przygotowanego mięsa formujemy kulki o średnicy ok. 2 cm. Ręce możemy delikatnie zwilżyć zimną wodą, aby mięso nie przyklejało się do dłoni, a kulki łatwiej się formowały.
4. W tym samym czasie podgrzewamy bulion.
5. Do gotującego bulionu drobiowego stopniowo wrzucamy przygotowane kulki mięsa.
6. Całość gotujemy przez ok. 10-15 minut, a następnie wyjmujemy na talerz.

Sos pomidorowy:

1. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę.
2. Całość podsmażamy do czasu, aż cebula się zeszkli, a następnie dodajemy pozostałe składniki: pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz 0,5 litra bulionu, w którym gotowały się pulpety.
3. Całość doprawiamy do smaku i gotujemy na niewielkim ogniu przez 20 minut. Ilość dodawanych przypraw (sól oraz pieprz) zależy od tego jak mocno przyprawiliśmy bulion drobiowy.
4. Po 20 minutach sos przekładamy do garnka lub innego wysokiego naczynia i rozdrabniamy za pomocą blendera.
5. Rozdrobniony sos ponownie przekładamy na patelnię, dodajemy pulpety i gotujemy jeszcze przez ok. 10 min.

Do zagęszczenia sosu nie dodajemy mąki. Gęstość sosu dostosowujemy do własnego gustu, za pomocą ilości dodawanego bulionu drobiowego, w którym były gotowane pulpety.

Pulpety najlepiej smakują podane z kaszą jęczmienną, gryczaną, ziemniakami lub kluskami śląskimi.



Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *