Placki z ricottą i musem owocowym

IMG_4408 (kopia)-0.3-kn

Placki z ricottą i musem owocowym to doskonały pomysł na pożywne i bardzo smaczne danie na dobry początek dnia. Chrupiące na zewnątrz i kremowe w środku rozpływają się w ustach.

Zapraszam do obejrzenia filmu, w którym krok po kroku pokażę jak przygotować śniadaniowe placki z ricottą:

Czas przygotowania: 10 min. + czas smażenia ok. 15 min.

Składniki:

500 g sera ricotta

1 jajko

½ szklanki cukru

1 ½ szklanki mąki pszennej + mąka do kształtowania placków

½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukru waniliowego (jak zrobić domowy cukier waniliowy znajdziecie TUTAJ)

olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Do miski przekładamy ser ricotta, a następnie wbijamy jedno jajko. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

2. Do masy dodajemy pozostałe składniki (cukier, mąkę oraz proszek do pieczenia). Wszystkie składniki należy dokładnie połączyć, tak aby masa nie zawierała grudek.

3. Do niewielkiej miseczki wsypujemy kilka łyżek mąki.

4. Łyżką stołową lub łyżką do nakładania lodów nabieramy masę, a następnie wrzucamy ją do miski z mąką. Ciasto delikatnie obtaczamy w mące, a następnie formujemy placki. Wielkość placków zależy od naszych upodobań, ale ich grubość nie powinna przekraczać 1,5 centymetra.

5. Placki smażymy na rozgrzanym oleju do czasu, aż ładnie się zarumienią z każdej strony, czyli przez około 3-4 minuty.

W dzisiejszej wersji przygotowałam placki z musem truskawkowym.

Do przygotowania musu truskawkowego potrzebujemy świeże lub mrożone owoce oraz cukier. Ilość cukru zależy od naszych upodobań (lub nastroju :) ). Placki wykonane według powyższego przepisu są słodkie, dlatego nie polecam dodawania dużej ilości cukru do musu truskawkowego. Truskawki oraz cukier rozdrabniamy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej masy.

Ilość dodawanego cukru zależy także od rodzaju użytych owoców. W przypadku kwaśnych owoców takich jak: jeżyny, porzeczki czerwone lub czarne oraz maliny do musu dodajemy troszeczkę więcej cukru.

Placki najlepiej smakują podawane na ciepło z musem owocowym, dżemem, bitą śmietaną lub gałką lodów waniliowych.

Ze składników wymienionych na początku przepisu upieczemy około 20 placków.

Smacznego!

 

Zapraszam do zapoznania się z innymi przepisami na smaczne śniadanie lub kolację:

Drożdżówki z rabarbarem

IMG_3682 (kopia)-0.3-kn

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *