Pijany kalafior

pijany-kalafior-22Przepis na pijanego kalafiora pochodzi ze starego zeszytu z przepisami mojej mamy. Pamiętam jak mieszkałam z rodzicami to moja mama bardzo często przygotowywała dla nas to danie. Jedliśmy go jako dodatek do mięsa podawanego podczas obiadu lub jako popołudniową przekąskę. Przepis mojej mamy odrobinę zmodyfikowałam dorzucając kilka dodatkowych przypraw. Smak kalafiora nie zmienił się znacząco, ale ciasto moim zdaniem wygląda bardziej efektownie.

Czas przygotowania: 10 minut pracy własnej + czas smażenia

Składniki:
1 kalafior
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki oleju
3/4 szklanki jasnego piwa
¾ łyżeczki curry
1 łyżeczka natki pietruszki
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka suszonej papryki
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki cukru
1 łyżeczka masła
2 litry wody
olej do smażenia
parmezan do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
1. Kalafior dokładnie myjemy, usuwamy liście oraz głąb, a następnie rozdzielamy na niewielkie różyczki. Różyczki kalafiora moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem soli przez kilka minut, aby usunąć wszystkie owady, które mogły znaleźć się na kalafiorze.
2. W garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli, cukru oraz masła.
3. Do gotującej się wody wrzucamy różyczki kalafiora. Kalafior gotujemy al dente, przez około 7 minut. Różyczki kalafiora powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.
4. Ugotowany kalafior odcedzamy na durszlaku.
6. Do garnka wlewamy piwo, olej oraz żółtka a następnie dodajemy przesianą przez sitko mąkę oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
7. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę.
8. Ubite białka dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy, do czasu aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Ciasto powinno swoją konsystencją przypominać ciasto naleśnikowe.
9. Na patelni rozgrzewamy olej.
10. Różyczki kalafiora maczamy w cieście, a następnie wrzucamy na patelnię i smażymy na głębokim oleju do czasu aż się zarumienią ze wszystkich stron.

Pijany kalafior najlepiej smakuje podawany na ciepło, posypany startym parmezanem.

Smacznego!

pijany-kalafior-11

Zobacz także:

Krem z kalafiora
krem-z-kalafiora
Pulpety z kalafiora w sosie koperkowym
pulpety-z-kalafiora-w-sosie-koperkowym
Kotlety z kalafiora i jarmużu
IMG_8572 (kolejna kopia)-0.3-kn

 

6 comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *