Panna cotta

panna-cottaPanna cotta to delikatny deser pochodzący z północnych Włoch, przygotowywany na bazie gorącej  śmietany, mleka i żelatyny. Podana w odpowiedni sposób może stanowić bardzo elegancki dodatek do świątecznego obiadu lub słodki deser podczas karnawału.

Czas przygotowania:  10 – 15 min + czas tężenia

Składniki:
10 listków żelatyny (około 17 gramów)
1 cukier waniliowy (8 gramów)
400 ml śmietanki kremówki 30 %
250 ml mleka
80 g cukru
mieszanka świeżych lub mrożonych owoców

Sposób przygotowania:
Panna cotta:
1. Listki żelatyny zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy na 5-6 minut, aby zmiękły. Po tym czasie wyjmujemy żelatynę z wody i odciskamy. Nadmiar wody możemy odcisnąć ręcznie lub odcedzić na sitku.
2. Do garnka wlewamy śmietankę, mleko oraz wsypujemy cukier (biały + waniliowy).
3. Całość podgrzewamy do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Podczas podgrzewania cały czas mieszamy.
4. Do prawie gotującego się mleka oraz śmietany (przy brzegu garnka muszą tworzyć się delikatne bąbelki) dodajemy odciśniętą żelatynę.
5. Mieszamy do czasu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
6. Przygotowaną masę przelewamy do kieliszków, pucharków lub plastikowych kubeczków po jogurtach i odstawiamy do przestygnięcia. Po wystudzeniu wkładamy naczynia do lodówki, aby masa stężała.
7. Po 2-3 godzinach wyjmujemy deser w lodówki. Do kieliszków wlewamy zimny mus owocowy. Jeżeli przygotowywaliśmy deser w plastikowych kubeczkach po jogurtach to wkładamy kubeczki na kilka sekund do gorącej wody, a następnie wykładamy deser na talerzyki. Całość polewamy musem owocowym. Dodatkowo możemy posypać zmielonymi orzechami, płatkami kokosowymi lub czekoladą. Do posypania deseru panna cotta, który widzicie na zdjęciu użyłam startej na tarce białej czekolady.

Mus owocowy:
Do przygotowania musu owocowego potrzebujemy świeże lub mrożone owoce oraz cukier. Całość rozdrabniamy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej masy. Ilość dodawanego cukru zależy od naszych upodobań. Deser wykonany według powyższego przepisu jest dosyć słodki, dlatego nie polecam dodawania zbyt dużej ilości cukru. Mus owocowy musi być troszeczkę kwaśniejszy, aby smaki się wyrównały.

Smacznego!

Zobacz także:

Semifreddo z gorącymi malinami
IMG_7639 (4. kopia)-0.3-kn
Tarta z malinami i bezą

1234 (kolejna kopia)-0.3-kn

Malinowe semifreddo z pistacjami

IMG_7986 (4. kopia)-0.3-kn

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *