Owocowa tarta z kremem mascarpone

IMG_7852 (kolejna kopia)-0.3-knTarta z delikatnym kremem z bitej śmietany i mascarpone to efektowny deser, który nie wymaga dużych nakładów pracy, a smakiem zaskoczy niejednego smakosza. Spróbujcie sami!

Czas przygotowania: 20 min. pracy własnej, 50 min. oczekiwania na kruche ciasto , ok. 55 minut pieczenia.

Składniki:


Kruche ciasto:

150 g mąki pszennej

90 g masła lub margaryny

40 g cukru

10 g cukru waniliowego

2 żółtka

Krem mascarpone:

400 ml śmietanki 30 %

250 ml serka mascarpone

4 płaskie łyżki cukru

Sposób przygotowania kruchego ciasta:

1. Mąkę, cukier oraz masło siekamy nożem na stolnicy lub rozcieramy palcami do czasu aż otrzymamy drobną kruszonkę.

2. Do kruszonki dodajemy żółtka. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto musi mieć konsystencję plasteliny.

3. Ciasto rozgniatamy, a następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 40 minut.

4. Po 40 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy i wkładamy do formy. Spód formy oraz boki dokładnie oklejamy ciastem.

5. Spód ciasta nakłuwamy widelcem.

6. Formę z ciastem wkładamy do lodówki na minimum 10 minut.

7. Po 10 minutach formę z ciastem zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 190 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół przez 15 minut. Po 15 minutach zdejmujemy folię aluminiowa i ponownie wkładamy ciasto do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół przez 10-15 minut, do czasu aż ciasto ładnie się zarumieni.

8. Upieczony spód odstawiamy do przestygnięcia.

Sposób przygotowania kremu mascarpone:

1. Do miski wlewamy śmietankę i dodajemy cukier. Całość miksujemy, do czasu aż śmietanka się ubije. Pamiętajmy, że nie może być ubita na sztywno, gdyż będziemy ją jeszcze miksowali razem z serkiem mascarpone.
2. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone. Całość miksujemy do czasu aż wszystkie składniki się połączą.

3. Krem mascarpone przekładamy na kruche ciasto i równo rozprowadzamy.

Tartę dekorujemy owocami sezonowymi według uznania.

Do dekoracji tarty użyłam maliny, borówki amerykańskie, morele oraz zielone winogrona.

Tartę należy przechowywać w lodówce. Jeżeli planujemy ciasto podać w upalny dzień i wiemy, że będzie stało przez dłuższy czas na stole to polecam do kremu mascarpone dodać trochę żelatyny.

Smacznego!IMG_7882 (kolejna kopia)-0.3-kn

 

Zapraszam do zapoznania się z innymi przepisami na smaczne ciasta i desery:

Tarta z malinami i bezą

1234 (kolejna kopia)-0.3-kn

Malinowe semifreddo z pistacjami
IMG_7986 (4. kopia)-0.3-kn
Rabarbarowo-śmietankowa pianka
na str-0.3-kn

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *