Owocowa pizza na cieście naleśnikowym

owocowa_pizza

W dniu wczorajszym tj. 9 lutego obchodziliśmy dwa wyjątkowe święta: Międzynarodowy Dzień Pizzy oraz Dzień Naleśnika, celebrowany w Wielkiej Brytanii i Irlandii. Z okazji tych świąt postanowiłam połączyć te dwa popularne dania, przygotowując owocową pizzę na cieście naleśnikowym.

Czas wykonania: 20 min.

Czas oczekiwania: ok. 10 min.

Składniki:

1 szklanka mleka

¼ szklanki wody mineralnej gazowanej

¾ szklanki wody mineralnej niegazowanej

1 jajko

1 łyżka cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

10 czubatych łyżek mąki pszennej

1 jabłko

olej

serek mascarpone

świeże owoce

Sposób przygotowania:

1. Do miski lub garnka wlewamy wszystkie składniki płynne (mleko, woda), a następnie dodajemy jajko oraz składniki sypkie (cukier, proszek do pieczenia oraz mąkę pszenną).

2. Całość miksujemy do czasu, aż wszystkie składniki ładnie się połączą.

3. Ilość dodawanej mąki zależy od ilości dodanych składników płynnych. Ciasto nie może być za gęste ani za rzadkie. Swoją konsystencją musi przypominać śmietanę. Jeżeli dodamy za dużo mąki i ciasto wyjdzie nam za gęste należy dodać niewielką ilość mleka, jeżeli ciasto wyjdzie nam za rzadkie należy dodać mąkę.

4. Ciasto odstawiamy na ok. 10 min. do przestygnięcia.

5. Jabłko ścieramy na tarce wykorzystując grube oczka i dodajemy do ciasta.. Całość mieszamy.

6. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju, a następnie dwie łyżki wazowe przygotowanej masy. Ze składników podanych w przepisie wychodzą trzy duże placki. Smażymy z każdej strony do czasu, aż ciasto ładnie się zarumieni.

7. Przygotowane w ten sposób placki odkładamy do przestygnięcia.

8. Po kilku minutach placki smarujemy serkiem mascarpone i układamy na nich owoce.

Spód pizzy robię z dwóch placków naleśnikowych. Układam jeden na talerzu, smaruję bardzo cienko serkiem mascarpone i przykrywam drugim plackiem. Drugi placek naleśnika ponownie smaruję serkiem mascarpone, a następnie wykładam na niego świeże owoce wg. uznania. W zależności od planowanej grubości robię owocową pizzę z 2 – 3 placków.

W dzisiejszej wersji do przygotowania owocowej pizzy wykorzystałam świeże jabłka, kiwi, jeżyny, porzeczki oraz brzoskwinie z puszki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *