Owocowa ice tea

IMG_6391 (kopia)-0.3-kn

Samodzielnie przygotowana ice tea jest zdrowszą alternatywą dla napojów gazowanych. Doskonale orzeźwia i gasi pragnienie podczas letnich upalnych dni. W zależności od naszego gustu możemy przygotować ice tea na bazie herbaty czarnej, zielonej, owocowej lub rooibos.

W dzisiejszym poście zapraszam do przygotowania owocowej ice tea z czarnej herbaty oraz mieszanki letnich owoców (maliny, truskawki, porzeczki, jagody oraz jeżyny).

Czas przygotowania: 10 min. pracy własnej + czas chłodzenia

Składniki:

1 szklanka soku z pomarańczy

3 szklanki świeżych lub mrożonych owoców

4 łyżeczki sypanej czarnej herbaty

1 litr gorącej wody

2 łyżki cukru

4 łyżki syropu z grenadyny

Sposób przygotowania:

1. W dużym dzbanku zaparzyć mocną czarną herbatę. Herbatę parzymy w temperaturze 95 stopni Celsjusza ok. 4-5 minut. Woda osiąga temperaturę 95 stopni Celsjusza w czasie ok. 3 minut po zagotowaniu.

2. Po zaparzeniu odcedzamy herbatę i dodajemy cukier oraz sok z grenadyny. Całość dokładnie mieszamy.

3. Czekamy kilka minut, aby herbata delikatnie się schłodziła. Do schłodzonej herbaty dodajemy owoce oraz sok z pomarańczy.

4. Całość dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.

Aby przyspieszyć czas chłodzenia napoju można zaparzyć herbatę w małej ilości wody (np. ½ szklanki), a następnie połączyć ją z zimną, niegazowaną wodą mineralną.

Ice tea podajemy w wysokich szklankach z kostkami lodu. Z powyższej porcji otrzymamy mrożone ice tea dla 6-8 osób.

Smacznego!

 

Na upalne dni polecam domowe lemoniady:

Klasyczna lemoniada cytrynowa
IMG_4332 (kolejna kopia)-0.3-kn
  Lemoniada z rabarbaru

IMG_3726-0.3-kn

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *