Owocowa ice tea
Samodzielnie przygotowana ice tea jest zdrowszą alternatywą dla napojów gazowanych. Doskonale orzeźwia i gasi pragnienie podczas letnich upalnych dni. W zależności od naszego gustu możemy przygotować ice tea na bazie herbaty czarnej, zielonej, owocowej lub rooibos.
W dzisiejszym poście zapraszam do przygotowania owocowej ice tea z czarnej herbaty oraz mieszanki letnich owoców (maliny, truskawki, porzeczki, jagody oraz jeżyny).
Czas przygotowania: 10 min. pracy własnej + czas chłodzenia
Składniki:
1 szklanka soku z pomarańczy
3 szklanki świeżych lub mrożonych owoców
4 łyżeczki sypanej czarnej herbaty
1 litr gorącej wody
2 łyżki cukru
4 łyżki syropu z grenadyny
Sposób przygotowania:
1. W dużym dzbanku zaparzyć mocną czarną herbatę. Herbatę parzymy w temperaturze 95 stopni Celsjusza ok. 4-5 minut. Woda osiąga temperaturę 95 stopni Celsjusza w czasie ok. 3 minut po zagotowaniu.
2. Po zaparzeniu odcedzamy herbatę i dodajemy cukier oraz sok z grenadyny. Całość dokładnie mieszamy.
3. Czekamy kilka minut, aby herbata delikatnie się schłodziła. Do schłodzonej herbaty dodajemy owoce oraz sok z pomarańczy.
4. Całość dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
Aby przyspieszyć czas chłodzenia napoju można zaparzyć herbatę w małej ilości wody (np. ½ szklanki), a następnie połączyć ją z zimną, niegazowaną wodą mineralną.
Ice tea podajemy w wysokich szklankach z kostkami lodu. Z powyższej porcji otrzymamy mrożone ice tea dla 6-8 osób.
Smacznego!
Na upalne dni polecam domowe lemoniady:
Klasyczna lemoniada cytrynowa![]() |
Lemoniada z rabarbaru |