Ogórki w curry

ogórkiSezon ogórkowy dobiega końca, więc warto pomyśleć o przygotowaniu przetworów na zimę. Moja dzisiejsza propozycja to ogórki w zalewie curry. Po ogórkach kiszonych oraz sałatce węgierskiej to ulubiony dodatek do obiadu, po który sięgamy zimą.

Czas przygotowania:

Przygotowanie ogórków około 1 godziny (zależy od ilości warzyw) + pasteryzacja 25 minut

Składniki:

Zalewa:

1 litr wody
1,5 szklanki cukru
1,5 łyżeczki soli
1 szklanka octu 10 %
3 łyżeczki przyprawy curry

Do słoika:

plaster świeżego lub suszonego selera
krążek cebuli
ziarenka gorczycy
ogórki

Sposób przygotowania ogórków w curry:

ogórki

 

 Przygotowanie warzyw:

1. Ogórki myjemy i obieramy ze skórki. Do przygotowania ogórków w curry najlepiej wykorzystać duże i przerośnięte warzywa. Dzięki temu zaoszczędzimy mnóstwo czasu oraz pracy.
2. Obrane ogórki dzielimy na cztery lub osiem części (w zależności od wielkości ogórka), a następnie wycinamy gniazda nasienne.
3. Pokrojone ogórki płuczemy pod bieżącą wodą.
4. Cebulę oraz selera obieramy ze skórki, a następnie kroimy w plasterki.

 Przygotowanie zalewy:

1. Do garnka wlewamy wodę, a następnie dodajemy pozostałe składniki tj. ocet, sól, cukier, przyprawę curry. Całość gotujemy.

 

 

 

Kiedy zalewa się gotuje, wkładamy warzywa do słoikaogórki:

1. Do umytych oraz wyparzonych słoików wkładamy plasterek selera, krążek cebuli, trochę gorczycy oraz pokrojone ogórki. Ilość dodawanej gorczycy zależy od wielkości słoika. Do słoików 1 litrowych dodajemy ½ łyżeczki ziaren gorczycy, a do słoików 0,5 litrowych ¼ łyżeczki gorczycy. Do słoików wkładamy jak najwięcej ogórków. Końcówki ogórków wystające ponad szyjkę słoika ścinamy nożem, a następnie kroimy w kostkę. Pokrojone w kosteczkę ogórki wkładamy do słoika i marynujemy. Ścięte kawałeczki ogórków można wykorzystać jako dodatek do sałatek.

Ogórki zalewamy gorącą marynatą do pełna, a następnie zakręcamy słoiki i pasteryzujemy.

Przygotowanie/wyparzanie słoików:sloiki

Istnieje kilka sposobów wyparzania słoików, w których będziemy przygotowywali przetwory na zimę. Mój ulubiony to wyparzanie słoików w piekarniku. Jest on nie tylko bardzo szybki, ale także skuteczny. Słoiki po wyjęciu z piekarnika są bardzo dobrze wyparzone oraz krystalicznie czyste.
Słoiki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Umyte i dokładnie wypłukane słoiki (nie musimy ich wycierać ściereczką) wkładamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy na metalowej kratce do góry dnem, tak aby woda swobodnie kapała. Pod metalową kratkę wkładamy blaszkę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury około 180 stopni. Po 10 minutach wyłączamy piekarnik, a słoiki pozostawiamy w środku do wystudzenia.
Metalowe wieczka i gumowe uszczelki wygotowujemy w gorącej wodzie, a następnie dokładnie wycieramy suchym ręcznikiem.

Pasteryzacja:

ogórki

Dno garnka wykładamy ściereczką lub ręcznikiem kuchennym. Na ręczniku ustawiamy obok siebie słoiki. Całość zalewamy wodą do wysokości około ¾ słoików. Temperatura wody powinna być zbliżona do temperatury słoików. Jeżeli słoik będzie za zimny, a woda za ciepła (lub odwrotnie) to może pęknąć.
Garnek ze słoikami stawiamy na kuchence i zaczynamy gotować. Kiedy woda zacznie się gotować i zauważymy na jej powierzchni charakterystyczne „pyrkanie” zmniejszamy moc palnika. Garnek przykrywamy pokrywką. Gotujemy na minimalnym ogniu przez około 20 – 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy słoiki, dokręcamy nakrętki i odstawiamy odwrócone do góry dnem do całkowitego wystudzenia (najlepiej na całą noc).
Następnego dnia rano odwracamy słoiki i sprawdzamy czy prawidłowo się za pasteryzowały. Prawidłowo za pasteryzowane słoiki powinny mieć nakrętki wklęsłe. Jeżeli nakrętki są wypukłe ustalamy przyczynę, a następnie ponownie pasteryzujemy słoiki.
Jeżeli powyżej opisany sposób pasteryzacji nie powiódł się to przyczyną mogą być wadliwe nakrętki. Nawet nowo zakupione nakrętki mogą okazać się wybrakowane.

Smacznego!

Zobacz także:

Kapusta kiszona ze słoika
kapusta-kiszona-ze-sloika
Dżem truskawkowy
dzem9
Dynia w zalewie słodko-kwaśnej
dynia-w-zalewie-slodko-kwasnej

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *