Niskokaloryczny deser jogurtowy

deser jogurtowy
Smaczny, zdrowy, lekki i bardzo delikatny deser jogurtowy przygotowany na bazie z suszonych moreli i migdałów. Idealny dla osób na diecie, liczących kalorie lub po prostu dbających o linię.

Czas przygotowania:

ok. 20 minut pracy własnej + czas chłodzenia

Potrzebne składniki:

deser jogurtowy
Spód deseru:

150 g suszonych moreli
150 g migdałów
Uwaga! Suszone morele należy wcześniej namoczyć w gorącej wodzie :)

Warstwa jogurtowa:

2 duże jogurty naturalne typu greckiego
2 duże dojrzałe banany
1 łyżeczka soku z cytryny lub pomarańczy
Opcjonalnie: 2 łyżki ulubionego miodu lub 2 łyżki cukru pudru

Warstwa truskawkowa:

750 ml musu truskawkowego
Opcjonalnie: cukier do smaku

Dodatkowo:

1 opakowanie żelatyny na 2,5 litra płynu
300 ml gorącej wody

Do dekoracji:

świeże owoce sezonowe

Sposób przygotowania deseru jogurtowego:

1. Przygotowanie deseru jogurtowego zaczynamy od rozpuszczenia żelatyny w 300 ml gorącej wody.
2. Spód i boki tortownicy wykładamy papierem do pieczenia ciast.

Przygotowanie spodu morelowo-migdałowego:

1. Do blendera kielichowego wkładamy migdały i mielimy na drobno.
2. Zmielone migdały przekładamy do miseczki i odkładamy na bok.
3. Do blendera kielichowego wkładamy namoczone w gorącej wodzie suszone morele i mielimy do czasu uzyskania gęstej pasty.
4. Morele przekładamy do miski z migdałami i dokładanie mieszamy.
5. Pastę z moreli i migdałów rozkładamy równo na całym dnie tortownicy. Mocno dociskamy palcami, aby nie powstały dziury i pęcherzyki powietrza.

Przygotowanie warstwy jogurtowo-bananowej:

1. Do blendera kielichowego wrzucamy pokrojone w paseczki dwa dojrzałe banany, a następnie dodajemy 2-3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego oraz 1 łyżeczkę soku z cytryny lub pomarańczy. Całość mielimy do czasu uzyskania gęstej masy.
2. Do wysokiej miski przekładamy jogurt naturalny typu greckiego, zmiksowane banany oraz ¾ rozpuszczonej w wodzie żelatyny. Pamiętajcie, żeby przed wlaniem żelatyny sprawdzić czy nie jest za gorąca. Żelatyna powinna mieć temperaturę pokojową. Całość miksujemy mikserem do czasu, aż wszystkie składniki się połączą.
3. Masę jogurtowo-bananową przelewamy do tortownicy i wkładamy na kilka minut do lodówki, aby stężała.

Przygotowanie musu truskawkowego:

1. Świeże lub mrożone owoce wkładamy do wysokiego naczynia, a następnie rozdrabniamy za pomocą blendera do uzyskania gładkiej konsystencji.
2. Do musu truskawkowego dodajemy pozostałą część rozpuszczonej żelatyny. Całość mieszamy za pomocą łyżki lub miksera, a następnie przelewamy do tortownicy.
3. Tortownicę z deserem wkładamy do lodówki i chłodzimy.

Uwaga!!!

Według podanego przepisu, wszystkie warstwy deseru wychodzą dosyć kwaśne. Ja osobiście lubię takie orzeźwiające przekąski, ale zdaje sobie sprawę, że nie każdemu taki smak może odpowiadać. Jeżeli preferujecie słodsze desery to możecie do każdej warstwy dosypać cukier lub dodać miód według własnego uznania.

Smacznego :)

deser jogurtowy

Zobacz także:

Jogurt z kandyzowanym jabłkiem
a4-kopia-0-3-kn
Czipsy z jarmużu
chipsy-z-jarmuzu
Dwukolorowe smoothie
a-0.3-kn

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *