Naleśniki holenderskie, czyli Poffertjes

Naleśniki holenderskie, czyli tzw. poffertjes robi się ze zwykłego ciasta naleśnikowego, ale ich smak oraz wygląd w niczym nie przypomina naszych tradycyjnych polskich naleśników. Naleśniki holenderskie mają postać okrągłych spodków o wymiarach 3-4 cm i są bardziej sycące niż nasze tradycyjne naleśniki. Smażone są na specjalnie do tego przystosowanej patelni z dodatkiem odrobiny oleju.

Ten rodzaj przekąski jest bardzo popularny w kraju tulipanów. Prawie na każdej uliczce można spotkać specjalną budkę w której serwowane są tylko i wyłącznie naleśniki. Poffertjes są podawane na słodko, na ostro lub w najbardziej tradycyjnej wersji czyli z masłem i cukrem pudrem. Podczas naszej podróży po Holandii zdecydowaliśmy się na słodką wersję naleśników. Naleśniki podano nam z lodami waniliowymi oraz musem owocowym. Przyznam szczerze, że ich smak tak mnie zauroczył, że po powrocie do kraju od razu kupiłam specjalną patelnię i teraz wspólnie z rodziną zajadamy się tymi smakołykami.

Dzisiaj przedstawię Wam klasyczną wersję naleśników holenderskich, czyli podawane z masłem i cukrem.


Czas przygotowania: 15 min + czas smażenia

Składniki:

1 ¼  szklanki mąki pszennej
1 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
½ szklanki mleka
¼ szklanki wody
2 jajka
olej do posmarowania patelni

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie „sypkie” składniki wsypujemy do miski lub garnka i dokładnie mieszamy łyżką.
2. Dodajemy płynne składniki oraz jajka.
3. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Pamiętajmy, że naleśniki nie mogą być za rzadkie. Konsystencją muszą przypominać śmietanę. Jeżeli przy powyżej podanej proporcji otrzymamy za rzadką masę, należy dosypać trochę mąki. W przypadku za gęstej masy dolewamy odrobinę mleka.
4. Tak przygotowana masę odstawiamy na min. 10 min.
5. Po 10 min. masę wylewamy na rozgrzana i posmarowaną olejem patelnię. Smażymy z obu stron aż naleśniki ładnie zbrązowieją. Masę możemy przelewać na patelnię łyżką lub tak jak ja to zrobiłam dzbaneczkiem do mleka, w ten sposób unikniemy niepotrzebnego bałaganu.

Smacznego!

Ja swoja patelnię zamówiłam w internecie. Naleśniki holenderskie można także usmażyć na zwykłej patelni. Ciasto naleśnikowe trzeba wylewać na patelnię w postaci małych placuszków, oddalonych od siebie o 1-2 centymetry.

Naleśniki w wersji na słodko można podawać z cukrem, musem owocowym, lodami, miodem, owocami lub dżemem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *