Mus truskawkowy z bitą śmietaną

mus-truskawkowy-5Jeżeli macie ochotę na słodkie co nieco, to polecam przygotowanie musu truskawkowego z bitą śmietaną. Prosty, smaczny i nietuzinkowy deser, który można przygotować w kilka minut. Świeże truskawki i słodka śmietana to duet idealny, dlatego nie ma co czekać, sezon truskawkowy już niedługo się kończy :)

Czas przygotowania:

10 minut

Składniki:

świeże lub mrożone truskawki
cukier (do smaku)
250 ml śmietany kremówki 30% lub 36 %
1 czubata łyżka cukru pudru

mus-truskawkowy-2

Sposób przygotowania musu truskawkowego:

1. Truskawki dokładnie myjemy, osuszamy i obieramy z zielonych szypułek.
2. Owoce wkładamy do wysokiego naczynia. Truskawki rozdrabniamy za pomocą blendera do uzyskania gładkiej konsystencji. Do musu truskawkowego stopniowo dodajemy cukier. Ilość dodawanego cukru zależy od naszych upodobań. Mus truskawkowy podajemy z bitą śmietaną, dlatego uważajcie, żeby nie przesłodzić przygotowanego deseru.
3. Mus truskawkowy przelewamy do naczyń, w których będziemy podawali deser.

mus-truskawkowy-1

Sposób przygotowania bitej śmietany:

1. Do miski wlewamy śmietanę kremówkę. Dodajemy jedną łyżkę cukru pudru. Ubijamy przez około 3-4 minuty do czasu, aż po uniesieniu końcówki miksera na końcu utworzy się charakterystyczny, lekko opadający czubek ze śmietany.
2. Bitą śmietanę przekładamy do szprycy cukierniczej i dekorujemy mus truskawkowy.

Uwagi:

1. Przed ubiciem śmietany, należy ją dobrze schłodzić.
2. Śmietany nie należy ubijać zbyt długo, ponieważ może się zwarzyć.
3. Bitą śmietanę przetrzymujemy w lodówce, zjadamy najlepiej tego samego dnia.

mus-truskawkowy-7

Smacznego!

Zobacz także:

Deser z kruszonką
deser-z-kruszonka
Semifreddo z gorącymi malinami
IMG_7639 (4. kopia)-0.3-kn
Bezowa uczta
img_8408-kopia-0-3-kn

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *