Murzynek- ciasto dla zapracowanych :)

murzynekMurzynek jest jednym z najczęściej przygotowywanych ciast w polskich domach. Każda Pani domu ma swój ulubiony i wypróbowany przepis. W moim domu zawsze robiło się murzynka z dodatkiem powideł śliwkowych. Murzynek wykonany z tego przepisu wychodzi delikatny, puszysty i lekko wilgotny. Dodatkowym atutem tego ciasta jest to, że przygotowuje się go bardzo szybko.

Czas przygotowania:

praca własna 5 minut + czas pieczenia około 45 – 50 minut

Składniki:

3 całe jajka
5 dużych łyżek powideł śliwkowych
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki pszennej
½ szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
1 łyżka cynamonu
1 łyżka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Dodatki:

bakalie
cukier puder lub polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy za pomocą miksera.
2. Miksujemy do czasu, aż składniki się połączą i powstanie ciemno brązowa masa.
3. Masę przelewamy do wąskiej formy do pieczenia ciast tzw. Keksówki.
4. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół przez około 45-50 minut,
5. Drewnianym patyczkiem sprawdzamy czy ciasto się upiekło.
6. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na kilka minut do wystudzenia. Aby zapobiec gwałtownym zmianom temperatury, nie wyjmujemy ciasta z formy do pieczenia ciast.
7. Po kilku minutach, kiedy ciasto jest częściowo przestudzone ostrożnie wyjmujemy z formy do pieczenia ciast.
8. Po wystudzeniu polewamy polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem.

Jeżeli chcemy przygotować murzynka z bakaliami to do masy dodajemy ulubione bakalie, a następnie mieszamy drewniana łyżką. Przygotowaną masę przelewamy do formy do pieczenia ciast i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.

Zapraszam do obejrzenia filmiku, w którym pokazuję jak przygotować murzynka dla zapracowanych:

 

Smacznego!

 

Zobacz także:

Babka z rabarbarem
babka_z_rabarbarem2
Tarta z malinami i bezą
1234 (kolejna kopia)-0.3-kn
Pianka rabarbarowo – śmietankowa
na str

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *