Mrożona kawa po wietnamsku

IMG_582c5 (kopia)-0.3-knWietnam jest jednym z największych producentów kawy na świecie. Zajmuje drugie miejsce (po Brazylii) pod względem ilości eksportowanej kawy.

Najpopularniejszą metodą parzenia kawy w Wietnamie jest użycie metalowych filtrów zwanych „phin”. Do filiżanki wlewamy mleko skondensowane, a na górze stawiamy zaparzarkę „phin”. Do zaparzarki wsypujemy grubo zmieloną kawę (1-2 łyżeczki).

Kawa po wietnamsku powinna być przygotowywana ze świeżych, grubo mielonych ziaren, aby nie przelatywały przez filtr oraz zwiększały gęstość naparu. Kawę w zaparzarce wyrównujemy, a następnie delikatnie dociskamy ruchomą częścią zaparzacza. Zmielone ziarna zalewamy niewielką ilością gorącej, ale nie wrzącej wody, aż do momentu ich przykrycia. Kiedy kawa zacznie spływać z zaparzarki do filiżanki, dolewamy pozostałą ilość wody. Kawę po wietnamsku podajemy ze słodzonym mlekiem skondensowanym. W upalne dni przelewamy kawę z filiżanki do wysokiej szklanki i podajemy z kostkami lodu.

Prawidłowo zaparzona kawa powinna wolno kapać z filtra. Jeżeli kawa przeleje się zbyt szybko do filiżanki to oznacza, że wsypaliśmy za mało kawy, lub niedostatecznie ja docisnęliśmy. Czas parzenia kawy trwa maksymalnie 5 minut. Jeżeli po tym czasie woda nadal znajduje się w zaparzaczu oznacza to, że dodaliśmy za dużo kawy lub za mocną ją ubiliśmy.

Zamiast zaparzacza „phin” możemy użyć zwykłego ekspresu do kawy, kawiarki lub dripper’a. Do przygotowania kawy po wietnamsku użyłam aeropressu.

Czas przygotowania: 5 min.

Składniki:

2 łyżeczki grubo zmielonej kawy

2-3 łyżki słodzonego mleka skondensowanego

kostki lodu

Sposób przygotowania:

1. Przygotowujemy kawę, korzystając z dostępnego zaparzacza.

2. Do szklanki wsypujemy kostki lodu (do wysokości ¾ szklanki), a następnie wlewamy słodzone mleko skondensowane oraz przygotowaną kawę.

Kawa po wietnamsku jest bardzo aromatyczna i mocna. Podana z kostkami lodu doskonale gasi pragnienie oraz działa pobudzająco i orzeźwiająco w upalny dzień.

Smacznego!

Zapraszam do zapoznania się z innymi przepisami na orzeźwiające napoje:

 

Owocowa ice tea
IMG_6391 (kopia)-0.3-kn
Klasyczna lemoniada cytrynowa

IMG_4332 (kolejna kopia)-0.3-kn

Lemoniada z rabarbaru
IMG_3726-0.3-kn

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *