Masło domowej roboty
Dzisiejszego „dania” nie muszę nikomu przedstawiać. Masło zna każdy, ale czy wiecie jak smakuje prawdziwe masło domowej roboty? Jeżeli nie, to zachęcam do wypróbowania dzisiejszego przepisu. Jeżeli choć raz zrobicie masło w domu to już nigdy nie kupicie gotowego produktu w sklepie. No chyba, że z braku czasu…
Oprócz wspaniałego smaku, zaletą domowego masła jest to, że jest (prawie) bezobsługowe. Do jego przygotowania nie potrzebujemy maselnicy ani wiejskiej śmietany. Wystarczy mikser i śmietana kremówka zakupiona w sklepie. Śmietany nie trzeba ubijać własnoręcznie tak jak to robiły Nasze babcie i prababcie. Całą „brudną robotę” wykona za nas mikser.
Czas przygotowania:
20 min.
Składniki:
660 ml (dwa duże opakowania) śmietany 30 % lub 36% (kremówki)
Sposób przygotowania:
1. Śmietanę wkładamy do lodówki, aby się schłodziła. Do ubijania powinna mieć temperaturę poniżej 20 stopni.
2. Schłodzoną śmietanę wlewamy do miski i zaczynami miksować. Śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach. Pod koniec miksowania, kiedy masło oddzieli się od maślanki zmniejszamy obroty miksera. Dzięki temu unikniemy rozpryskiwania maślanki po całej kuchni i niepotrzebnego bałaganu.
3. Śmietanę ubijamy do czasu aż zmieni swoją konsystencję – od płynnej śmietany, poprzez bitą śmietanę, aż do oddzielenia się zwartej masy tłuszczu czyli masła. Proces ubijania masła trwa około 20 minut.
4. W dużej misce umieszczamy sitko. Na sitko wykładamy masło, a następnie łyżką lub ręką oddzielamy masło od maślanki. Odsączonej maślanki nie wylewamy!!! Możemy ją wypić lub wykorzystać do przygotowania koktajlu owocowego lub naleśników.
5. Odsączone masło przekładamy do miski z zimną wodą. Bryłę masła ugniatamy rękoma pod zimną wodą, aby usnąć resztki maślanki. Czynność powtarzamy do czasu, aż uzyskamy czystą, przezroczystą wodę.
6. Wypłukane masło formujemy w dowolnym kształcie (osełka, kulka, kostka), a następnie przekładamy do maselniczki lub innego pojemnika.
Przechowujemy w lodówce. Nadmiar masła możemy zamrozić lub wykorzystać do smażenia lub pieczenia.
Domowe masło możemy użyć do przygotowania masła smakowego (z dodatkiem czosnku, koperku lub innych przypraw).
Z podanych składników otrzymujemy dokładnie 205 gramów masła.
Zapraszam do obejrzenia filmiku, w którym pokazuję jak przygotować domowe masło:
Smacznego!
Zobacz także:
Shakshouka z papryką i kiełbasą![]() |
Granola orzechowa![]() |
Faszerowane bułki![]() |
nie ma nic lepszego na świeżym chlebie, niż domowe prawdziwe masło
Zgadzam się
Nic nie zastąpi domowego masła. Do tego tylko pajda świeżego chleba. Pamiętam moje pierwsze masło domowej roboty. Byłam nastolatką, ubijałam śmietanę – wyszło masełko. 😉 Co z tego, że słodkie. I tak było pyszne.
Moje dzieciaki uwielbiają to masełko
Nie znam osoby ktora nie lubi domowego masła, do tego świeży chleb i ogorek mniam
Zgadzam się
Widzę, że wiele osób samodzielnie robi masło, ale jeszcze nigdy sama go nie robiłam, chyba będę w końcu musiała spróbować 😉
Będziesz musiała spróbować
domowe masełko jest nie tylko przepyszne, ale jak się okazuje bardzo łatwe do przygotowania 
Domowe najlepsze
Tak, to prawda
Wspaniałe!
Uwielbiam domowe masło.
Dziękuje
Domowe najlepsze!