Masło domowej roboty

masłoDzisiejszego „dania” nie muszę nikomu przedstawiać. Masło zna każdy, ale czy wiecie jak smakuje prawdziwe masło domowej roboty? Jeżeli nie, to zachęcam do wypróbowania dzisiejszego przepisu. Jeżeli choć raz zrobicie masło w domu to już nigdy nie kupicie gotowego produktu w sklepie. No chyba, że z braku czasu…

Oprócz wspaniałego smaku, zaletą domowego masła jest to, że jest (prawie) bezobsługowe. Do jego przygotowania nie potrzebujemy maselnicy ani wiejskiej śmietany. Wystarczy mikser i śmietana kremówka zakupiona w sklepie. Śmietany nie trzeba ubijać własnoręcznie tak jak to robiły Nasze babcie i prababcie. Całą „brudną robotę” wykona za nas mikser.

Czas przygotowania:

20 min.

Składniki:

660 ml (dwa duże opakowania) śmietany 30 % lub 36% (kremówki)

Sposób przygotowania:

1. Śmietanę wkładamy do lodówki, aby się schłodziła. Do ubijania powinna mieć temperaturę poniżej 20 stopni.
2. Schłodzoną śmietanę wlewamy do miski i zaczynami miksować. Śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach. Pod koniec miksowania, kiedy masło oddzieli się od maślanki zmniejszamy obroty miksera. Dzięki temu unikniemy rozpryskiwania maślanki po całej kuchni i niepotrzebnego bałaganu.
3. Śmietanę ubijamy do czasu aż zmieni swoją konsystencję – od płynnej śmietany, poprzez bitą śmietanę, aż do oddzielenia się zwartej masy tłuszczu czyli masła. Proces ubijania masła trwa około 20 minut.
4. W dużej misce umieszczamy sitko. Na sitko wykładamy masło, a następnie łyżką lub ręką oddzielamy masło od maślanki. Odsączonej maślanki nie wylewamy!!! Możemy ją wypić lub wykorzystać do przygotowania koktajlu owocowego lub naleśników.
5. Odsączone masło przekładamy do miski z zimną wodą. Bryłę masła ugniatamy rękoma pod zimną wodą, aby usnąć resztki maślanki. Czynność powtarzamy do czasu, aż uzyskamy czystą, przezroczystą wodę.
6. Wypłukane masło formujemy w dowolnym kształcie (osełka, kulka, kostka), a następnie przekładamy do maselniczki lub innego pojemnika.

Przechowujemy w lodówce. Nadmiar masła możemy zamrozić lub wykorzystać do smażenia lub pieczenia.
Domowe masło możemy użyć do przygotowania masła smakowego (z dodatkiem czosnku, koperku lub innych przypraw).

Z podanych składników otrzymujemy dokładnie 205 gramów masła.

 

Zapraszam do obejrzenia filmiku, w którym pokazuję jak przygotować domowe masło:

Smacznego!

Zobacz także:

Shakshouka z papryką i kiełbasą
szakszuka-3
Granola orzechowa
granola-orzechowa
Faszerowane bułki
IMG_4781 (kolejna kopia)-0.3-kn

 

13 comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *