Malinowe semifreddo z pistacjami

IMG_7986 (4. kopia)-0.3-knDzisiaj zapraszam wszystkich lodożerców na malinową ucztę. Malinowe semifreddo to połączenie delikatnego śmietankowego kremu z musem malinowym w lodowym deserze, który jak nazwa wskazuje nigdy nie zastyga do końca.

Czas przygotowania: 15 min. pracy własnej + czas zamrażania min. 2h

Składniki:

2 całe jajka

3 żółtka

400 ml śmietany 30 %

90 g cukru

10 g cukru waniliowego

ok. 200 g świeżych lub mrożonych malin

garść posiekanych pistacji

dodatkowo ok. 3 łyżki cukru dodawane do malin (opcjonalnie)

Sposób przygotowania semifreddo:

1. Na parze wodnej ubijamy jajka z cukrem:

Skorupki jajek parzymy wrzątkiem. Do ubicia jajek na parze wodnej potrzebujemy dwa naczynia: miskę lub mały garnek oraz duży garnek. Do miski dodajemy 2 całe jajka, 3 żółtka oraz cukier. Do dużego garnka wlewamy niewielką ilość wody (wystarczy ¼ garnka wody). Miskę stawiamy na dużym garnku, a następnie oba naczynia stawiamy na rozgrzanym palniku. Spód miski nie może stykać się z gotująca wodą w dużym garnku. Jajka z cukrem zaczynamy ubijać mikserem. Kiedy woda w dużym garnku zacznie się gotować, zmniejszamy ogień. Para wodna zacznie ogrzewać miskę z ubijanymi jajkami. Ubijana masa zacznie powiększać swoją objętość, zrobi się jasnożółta i straci charakterystyczny zapach surowych jajek. Gdy masa zgęstnieje (po około 4-5 minutach) zestawiamy ją z palnika i odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia.

2. Do wysokiego naczynia wsypujemy maliny oraz cukier. Ilość dodawanego cukru zależy od naszych preferencji. Przygotowując malinowy mus na początku dodaję tylko 1-2 łyżki cukru, pod koniec próbuję i w razie potrzeby dosładzam. Maliny rozdrabniamy za pomocą blendera, a następnie przecieramy przez sitko, żeby się pozbyć pestek.

3. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę, a następnie delikatnie, ale bardzo dokładnie mieszamy z masą jajeczną.

4. Do powstałej masy dodajemy mus malinowy, drobno posiekane pistacje oraz kilka całych malin. Całość mieszamy za pomocą łyżki, tak aby na masie jajecznej powstały smugi musu malinowego.

5. Naczynie o pojemności 3 litrów wykładamy folia aluminiową.

6. Masę wylewamy do przygotowanego naczynia i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin.

Semifreddo możemy przygotować w naczyniu żaroodpornym, formie do pieczenia keksa lub pudełku po lodach. Ważne jest, aby naczynie można było przechowywać w zamrażarce.

Smacznego!

 

Na ochłodę polecam:

Klasyczna lemoniada cytrynowa
IMG_4332 (kolejna kopia)-0.3-kn
Mrożona kawa po wietnamsku
IMG_582c5 (kopia)-0.3-kn
Owocowa ice tea

IMG_6391 (kopia)-0.3-kn

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *