Kruche ciasteczka na piwie

ciasteczkaDzisiaj polecam przygotowanie pysznych i kruchych ciasteczek, które nadają się na każdą okazję. Do upieczenia tych słodkości potrzebne są jedynie cztery składniki. Przygotowanie ciasteczek nie jest pracochłonne, ale wymaga godziny oczekiwania.

Czas przygotowania:  15 minut pracy własnej + czas chłodzenia ciasta (minimum 1 h) + czas pieczenia (ok. 30 minut jedna blacha)

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
½ szklanki jasnego piwa
1 kostka margaryny
1 słoiczek gęstego dżemu, najlepiej powidła lub marmolada
cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

1. Margarynę ścieramy na tarce o grubych oczkach lub siekamy nożem.
2. Do margaryny dodajemy mąkę oraz piwo. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
3. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na minimum 1 godzinę. Ciasto musi być mocno schłodzone.
4. Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki placek o grubości 2-3 milimetrów.
5. Z ciasta wycinamy kwadraty o boku długości 3-4 centymetry.
6. Na środek każdego kwadratu wykładamy dżem, a następnie sklejamy dwa przeciwległe rogi, tak aby powstał trójkąt. Ciasto należy bardzo mocno skleić, aby ciasteczka nie rozkleiły się podczas pieczenia.
7. Ciasteczka wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 220 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół przez około 30 minut, do czasu aż ciasteczka ładnie się zarumienią.
8. Po wystygnięciu ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.
Z podanej porcji wychodzą 3 duże blachy ciasteczek.

Smacznego!

ciasteczka

Zobacz także:

Ciasteczka orzechowe
a-0-3-kn
Ciasteczka kakaowo-migdałowe
IMG_4549-0.3-kn

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *