Krem z zielonych szparagów i pora

4209 kopia-0.3-knZapraszam do przygotowania delikatnej zupy o kremowej konsystencji, smaku zielonych szparagów i oryginalnym jasnozielonym kolorze. Sezon na szparagi trwa zaledwie kilka tygodni, warto wiec skorzystać z tej krótkiej okazji i przygotować ten sezonowy przysmak. Jeżeli mamy ugotowany bulion warzywny to przygotowanie zupy-krem z zielonych szparagów zajmie niecałe 15 minut.

Zapraszam do obejrzenia filmu, w którym krok po kroku pokażę jak przygotować krem z zielonych szparagów i pora:

Czas przygotowania: 15 min.

Składniki:

500 g zielonych szparagów
200 g pora
4 ząbki czosnku
500 ml bulionu warzywnego
250 ml mleka lub śmietany
1 łyżeczka masła
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

1. Szparagi i por dokładnie myjemy, a następnie kroimy w talarki. Grubość talarków nie ma znaczenia, ponieważ w końcowej fazie przygotowywania zupy wszystkie składniki będziemy rozdrabniać za pomocą blendera.
2. Na patelni rozpuszczamy masło, a następnie wrzucamy pokrojone warzywa (por, szparagi oraz czosnek). Całość smażymy przez 5-6 minut do czasu, aż warzywa zmiękną.
3. Przesmażone warzywa przekładamy do garnka i zalewamy gorącym bulionem warzywnym oraz mlekiem. Gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty.
4. Wszystkie składniki (oprócz kilku główek szparagów) rozdrabniamy za pomocą blendera. Główki szparagów zostawiamy do dekoracji zupy.
5. Zupę doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz solą.

Zupa najlepiej smakuje, gdy podajemy ją zaraz po ugotowaniu. Przed podaniem na powierzchni zupy możemy położyć kilka główek szparagów oraz posypać ją świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Smacznego!

 

Zobacz także:

Barszcz czerwony z majerankiem
IMG_3577-0.3-kn
Krem z brokułów
IMG_5075 (kopia)-0.3-kn
Krem z fasoli
img_8736-kolejna-kopia-0-3-kn
Krupnik z kaszą jęczmienną
IMG_3898-0.3-kn
Bulion warzywny
IMG_4153-0.3-kn
Zupa fasolowa
img_8682-kolejna-kopia-0-3-kn
Krem z kalafiora
krem-z-kalafiora

Do zupy polecam następujące dodatki:

Chrupiące grzanki czosnkowe do zup i sałatek
IMG_5036 (kopia)-0.3-kn

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *