Krem z kalafiora

krem-z-kalafioraZupa kalafiorowa to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych zup warzywnych. W zależności od tego jak ją przygotujemy może stanowić lekki posiłek podczas upalnych dni lub delikatnie rozgrzewać w długie jesienno-zimowe popołudnia.
Dziś proponuję przygotowanie pysznej zupy – krem z kalafiora z dodatkiem świeżych warzyw. Do jej przygotowania nie potrzebujemy wielu składników. Wystarczą świeże warzywa oraz podstawowe przyprawy.

Czas przygotowania:  ok. 20 minut

Składniki:
1 cały kalafior (tylko różyczki)
1/2 pora (tylko biała część)
4 ząbki czosnku
kawałek selera
4 średniej wielkości ziemniaki
½ pietruszki (korzeń)
1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
250 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka masła
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie warzywa (oprócz kalafiora) dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Grubość pokrojonych warzyw nie ma znaczenia, ponieważ na koniec wszystkie składniki zupy będziemy rozdrabniać za pomocą blendera.
2. Kalafior dokładnie myjemy, usuwamy liście oraz głąb, a następnie rozdzielamy na niewielkie różyczki. Różyczki kalafiora moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem soli przez kilka minut. Dzięki temu kalafior nabierze jędrności, a my usuniemy wszystkich niechcianych lokatorów.
3. Na patelni rozpuszczamy masło, a następnie wrzucamy pokrojone warzywa (bez ziemniaków). Całość smażymy przez 5-6 minut, do czasu aż warzywa zmiękną. Od czasu do czasu mieszamy.
4. Przesmażone warzywa przekładamy do garnka, dodajemy ziemniaki i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
5. Zupę rozdrabniamy za pomocą blendera.
6. Krem z kalafiora ponownie stawiamy na rozgrzanym palniku. Dodajemy jogurt naturalny i energicznie mieszamy do czasu, aż otrzymamy jednolity krem.
7. Zupę doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz solą.
Zupa najlepiej smakuje, zaraz po ugotowaniu. Przed podaniem na powierzchni zupy możemy położyć grzanki czosnkowe, groszek ptysiowy lub kilka różyczek kalafiora.
W dzisiejszej wersji krem z kalafiora podany z czipsem z jarmużu.
Smacznego!

Zobacz także:

Barszcz czerwony z majerankiem
IMG_3577-0.3-kn
Krem z brokułów
IMG_5075 (kopia)-0.3-kn
Krem z zielonych szparagów i pora
4209 kopia-0.3-kn
Krupnik z kaszą jęczmienną
IMG_3898-0.3-kn
Bulion warzywny
IMG_4153-0.3-kn
Zupa fasolowa
img_8682-kolejna-kopia-0-3-kn
Krem z fasoli
img_8736-kolejna-kopia-0-3-kn

2 comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *