Kotlety z selera a’la schabowe

Seler zwyczajny ze względu na swój charakterystyczny lekko gorzkawy smak nie cieszy się duża popularnością w kuchni polskiej. Przeważnie dodawany jest w niewielkiej ilości jako dodatek do zup i sosów. Jego smak potrafi zdominować całą potrawę.

Seler to samo zdrowie. Starożytni Grecy wierzyli, że warzywo to powstało z krwi bogów. Śmiertelnicy nie zasługiwali na to, aby lekarstwo było smaczne dlatego ich zdaniem seler ma cierpki i gorzki smak.

Seler ma działanie moczopędne, działa rozkurczowo, poprawia pracę serca oraz zawiera bardzo dużo witaminy C. Działa przeciwzapalnie, pobudza trawienie oraz doskonale wspomaga proces odchudzania. Koktajl przygotowany z selera naciowego oraz soku jabłkowego jest podstawą śniadania wszystkich gwiazd dużego ekranu oraz osób, które dbają o wygląd i sylwetkę.

Uwaga! Podczas rozszerzania diety, seler należy wprowadzać do dań dziecka w niewielkich ilościach. Po podaniu dziecku warzywa, należy sprawdzić czy nie wystąpiło zaczerwienienie skóry, wysypka lub inne niepożądane objawy sugerujące reakcję alergiczną. Wówczas należy tymczasowo usunąć seler z diety maluszka. Możliwe, że jego układ pokarmowy nie jest jeszcze przystosowany do trawienia tego warzywa. Po 1-2 miesiącach, można ponowić próbę.

Czas przygotowania: 15 minut + czas smażenia

Składniki:

kilka plastrów selera zwyczajnego o szerokości ok. 0.5 cm,

jajko,

bułka tarta,

sól,

pieprz,

olej rzepakowy,

Sposób przygotowania:

1. Korzeń selera zwyczajnego należy dokładnie umyć i obrać.

2. Z korzenia selera wycinamy plastry o szerokości ok 0,5 cm. Ja dodatkowo każdy krążek przecinam na pół, aby otrzymać półksiężyce. Półksiężyce łatwiej rozmieścić na patelni, dzięki czemu są „wygodniejsze” do smażenia.

3. Każdy plasterek selera rozbijamy za pomocą tłuczka kuchennego, a następnie solimy i pieprzymy z każdej strony.

4. Przyprawione kotlety z selera odstawiamy na 10 minut, aby zmiękły.

5. Po 10 minutach każdy półksiężyc selera maczamy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Postępujemy analogicznie jak w przypadku zwykłych kotletów schabowych.

6. Obtoczone w bułce tartej selery wykładamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy z każdej strony, aż ładnie się zarumienią.

7. Przed zdjęciem z patelni należy sprawdzić czy kotlety ładnie się przesmażyły. W kotlety wbijamy widelec. Jeżeli kotlety są dobrze przesmażone, nie napotkamy żadnych oporów.

Po usmażeniu seler traci swój charakterystyczny, cierpki i gorzki smak oraz zapach.
Spróbujcie sami!

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *