Kotlety z kalafiora i jarmużu

IMG_8572 (kolejna kopia)-0.3-knW dzisiejszym poście kotlety z kalafiora i jarmużu. Bezmięsne i bardzo smaczne danie obiadowe lub wieczorna przekąska. Jest to prosta i niedroga potrawa, idealna dla osób, które chcą odpocząć od mięsnych obiadów. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

Kalafior i jarmuż podane w postaci kotletów, mogą zmylić nawet największego warzywnego niejadka. Dzieci nie zorientują się, że podane na obiad kotlety kryją w sobie same roślinne składniki.


Czas przygotowania: ok. 15 min. + czas smażenia
Składniki:
1 średniej wielkości kalafior
100 g jarmużu
2 jajka
ok. 4 łyżki bułki tartej
ok. 3 łyżki kaszy manny
¼ łyżeczki czarnego pieprzu
½ łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
1. Kalafior obieramy z liści, odcinamy zbędne końcówki, dzielimy na niewielkie różyczki i  myjemy na sitku pod bieżącą wodą.
2. Jarmuż dokładnie myjemy. Z młodymi liśćmi jarmużu nie musimy nic robić, natomiast ze starszych (większych) liści usuwamy żyłki.
3. Różyczki kalafiora oraz posiekane liście jarmużu wrzucamy do blendera wyposażonego w kielich, a następnie rozdrabniamy.
4. Rozdrobnione warzywa przekładamy do dużej miski, a następnie dodajemy pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ilość dodawanej bułki tartej oraz kaszy manny zależny od wielkości jajek. Bułkę tartą oraz kaszę mannę należy dodawać stopniowo i cały czas kontrolować czy masa nie jest za rzadka lub za gęsta. Konsystencja masy powinna przypominać masą z której formujemy kotlety mielone. Jeżeli masa jest za rzadka dodajemy bułkę tartą oraz kaszę manną, jeżeli za gęsta to dodajemy odrobinę przegotowanej letniej wody. Z przygotowanej masy formujemy kotlety.
5. Przygotowane kotlety obtaczamy w bułce tartej, a następnie smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.
Smak kotletów możemy zaostrzyć dodając przeciśnięty przez praskę czosnek lub ostrą paprykę. Ilość dołączanych dodatków zależny od naszych upodobań.
Kotlety z kalafiora i jarmużu najlepiej smakują podane z ziemniakami gotowanymi na wodzie lub parze, frytkami oraz sezonowymi surówkami.
Smacznego!

Zapraszam do zapoznania się z innymi przepisami na dania obiadowe:

Capellini z pulpetami w sosie pomidorowo-paprykowym
IMG_7495 (kolejna kopia)-0.3-kn
Eskalopki z indyka w sosie porowym
IMG_6613 (kopia)-0.3-kn
Pulpety w sosie pomidorowym
DSC02956-0.3-kn

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *