Kopytka dyniowe

kopytka-z-dyni-22Mama dwóch małych niejadków musi pamiętać, aby przygotowywane przez nią dania były nie tylko smaczne i zdrowe, ale także kolorowe i apetycznie wyglądające. Kopytka z dyni spełniają wszystkie powyższe kryteria. Ich piękny intensywny, pomarańczowy kolor zachęci każdego malucha do spróbowania, a delikatne i słodkie wnętrze nie pozwoli odejść od stołu. Oprócz walorów estetycznych i smakowych kopytka z dyni są także bardzo zdrowe.

Czas przygotowania: ok. 15-20 minut + czas gotowania

Składniki:
300 g puree z dyni
300 g ugotowanych ziemniaków
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej + mąka do podsypania
odrobina soli

Sposób przygotowania:
1. Ugotowane i wystudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Do przygotowania kopytek ziemniaki powinny być mocno wystudzone, w przeciwnym razie trzeba będzie dodać dużo więcej mąki.
2. Jak przygotować puree z dyni znajdziecie TUTAJ.
3. Przeciśnięte przez praskę ziemniaki łączymy z puree z dyni, a następnie dodajemy pozostałe składniki. Mąkę dosypujemy stopniowo. Im mniej mąki tym kopytka będą delikatniejsze i bardziej puszyste.
4. Ze wszystkich składników wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto może być lekko klejące.
5. Ciasto wykładamy na posypany mąką blat, stolnicę lub dużą deskę do krojenia, a następnie dzielimy na równe części. Z każdej części formujemy wałek grubości palca. Każdy wałeczek delikatnie spłaszczamy, a następnie kroimy na ukośne kawałeczki.
6. W międzyczasie w garnku gotujemy lekko osoloną wodę. Kiedy woda zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i wrzucamy kopytka. Kopytka gotujemy porcjami. Po wrzuceniu do wody ostrożnie mieszamy, aby kopytka nie przykleiły się do dna.
7. Kopytka gotujemy przez około 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody.
8. Ugotowane kopytka wyciągamy łyżką cedzakową.

Kopytka najlepiej smakują podawane zaraz po ugotowaniu. Jeżeli zdecydujemy się przechować kopytka do następnego dnia to przekładamy je do miski i polewamy olejem. Kopytka delikatnie mieszamy, aby wszystkie pokryły się niewielką ilością oleju. Przestudzone wkładamy do lodówki. Podajemy następnego dnia podsmażone na patelni z niewielką ilością masła jako samodzielne danie lub dodatek do mięs. Bardzo dobrze smakują z gulaszem lub dowolnym ciepłym sosem.
Smacznego!

kopytka-z-dyni-11

Zobacz także:

Puree z dyni
puree-z-dyni
Dynia w zalewie słodko-kwaśnej
dynia-w-zalewie-slodko-kwasnej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *