Kompot z truskawkami

kompotKompoty owocowe to moje smaki z dzieciństwa. Od początku wakacji do późnej jesieni gościły na naszym stole. Wyśmienicie smakowały jako dodatek do obiadu oraz bezkonkurencyjnie gasiły pragnienie podczas zabawy w upalne dni. Sezon na świeże kompoty zaczynał się późną wiosną wraz z pojawieniem się pierwszych truskawek, a kończył jesienią, gdy na stole królował kompot jabłkowy z dodatkiem mięty.
W dzisiejszych czasach niewiele dzieci zna smak prawdziwego polskiego kompotu, za to bardzo dobrze wiedzą jak smakuje sok z limonki, granatu czy egzotycznego kaktusa. Staram się, aby moje dzieci poznały smaki z mojego dzieciństwa. Tradycyjny kompot ze świeżych owoców pijemy przez całe wakacje. Po zakończeniu sezonu owocowego, korzystamy z przygotowanych przetworów.
Dzisiaj polecam kompot z truskawkami, czyli klasyk wśród kompotów. Szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny. W połączeniu z kostką lodu lub mrożonymi owocami jest bardzo orzeźwiający.

Czas przygotowania:

20 minut

Składniki:

1 kg truskawek
2 litry wody
1 szklanka cukru

Sposób przygotowania:

1. Truskawki obieramy z zielonych szypułek, a następnie dokładnie myjemy.
2. Do garnka wlewamy wodę oraz wsypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia.
3. Do wrzącej wody wsypujemy przygotowane wcześniej truskawki.
4. Kiedy woda ponownie się zagotuje, wyłączamy gaz i pozostawiamy kompot do przestygnięcia.
5. Kompot z truskawek przelewamy do dzbanka.
Najlepiej smakuje dobrze schłodzony, podany z kostką lodu lub zamrożonymi truskawkami.

Smacznego!

Zobacz także:

Koktajl truskawkowo-bananowy
IMG_4108 po-0.3-kn
Placki z ricottą i musem owocowym
IMG_4408 (kopia)-0.3-kn
Panna cotta
panna-cotta

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *