Kompot truskawkowy na zimę

kompot

Po dżemie truskawkowym na zimę przyszedł czas na kompot z truskawk. Przygotowanie kompotu nie jest pracochłonne i daje ogromną satysfakcję. Podając kompot najbliższym jako dodatek do obiadu, mamy stuprocentową pewność, że nie zawiera żadnych szkodliwych substancji. Ponadto przygotowując domowe przetwory będziemy mogli cieszyć się smakiem i aromatem letnich owoców przez cały rok.

Czas przygotowania:

około 1 godzina

Składniki:

truskawki
biały cukier

Dodatkowo:

słoiki 1 litrowe
nakrętki na słoiki

Sposób przygotowania:

Przygotowanie kompotów na zimę jest bardzo szybkie i proste, ale pod warunkiem, że dobrze zorganizujemy swój czas. Ja przygotowywanie kompotów zaczynam od wyparzania słoików.

 

kompot

Wyparzanie słoików:

Istnieje kilka sposobów wyparzania słoików, w których będziemy przygotowywali przetwory na zimę. Mój ulubiony to wyparzanie słoików w piekarniku. Jest on nie tylko bardzo szybki, ale także skuteczny. Słoiki po wyjęciu z piekarnika są bardzo dobrze wyparzone oraz krystalicznie czyste.
Słoiki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Umyte i dokładnie wypłukane słoiki (nie musimy ich wycierać ściereczką) wkładamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy na metalowej kratce do góry dnem, tak aby woda swobodnie kapała. Pod metalową kratkę wkładamy blaszkę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury około 180 stopni. Po około 10 minutach wyłączamy piekarnik, a słoiki pozostawiamy w środku do wystudzenia.
Metalowe wieczka i gumowe uszczelki wygotowujemy w gorącej wodzie, a następnie dokładnie wycieramy suchym ręcznikiem.

 

 

Przygotowanie owoców na kompot:

kompotKiedy słoiki wyparzają się w piekarniku ja zajmuje się owocami. Dokładnie myję (kilka razy), osuszam i obieram z szypułek. Podczas mycia zwracam uwagę, czy owoce nie są uszkodzone lub nadgniłe.
Przygotowane owoce wkładam do wyparzony słoików i delikatnie ugniatam ręką. Zależy mi, aby do słoika weszło jak najwięcej truskawek. Pamiętajmy, że we wszystkim należy zachować umiar. Truskawek w słoiku ma być dużo, ale nie mogą być za mocno rozgniecione, ponieważ nie będą dobrze wyglądały. Na koniec wsypuje 3-4 łyżki cukru.

Uzupełniam owocami prawie cały słoik (pozostawiam od góry tylko 1,5 cm wolnej przestrzeni). Przygotowane słoiki dokładnie wycieram (zwłaszcza szyjkę słoika) i mocno zakręcam. Zakręcone słoiki odstawiam na kilkanaście minut, aby owoce puściły sok. Kiedy na dnie słoików pojawi się sok z truskawek zaczynam proces pasteryzacji.
Do kompotów nigdy nie dodaję wody, ponieważ wychodzę z założenie, że nie ma sensu pasteryzować wody na zimę :)

Pasteryzacja:

kompotDno garnka wykładamy ściereczką lub ręcznikiem kuchennym. Na ręczniku ustawiamy obok siebie słoiki. Całość zalewamy wodą do wysokości około ¾ słoików. Temperatura wody powinna być zbliżona do temperatury słoików. Jeżeli słoik będzie za zimny, a woda za ciepła (lub odwrotnie) to może pęknąć.
Garnek ze słoikami stawiamy na kuchence i zaczynamy gotować. Kiedy woda zacznie się gotować i zauważymy na jej powierzchni charakterystyczne „pyrkanie” zmniejszamy moc palnika. Garnek przykrywamy pokrywką. Gotujemy na minimalnym ogniu przez około 20 – 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy słoiki, dokręcamy nakrętki i odstawiamy odwrócone do góry dnem do całkowitego wystudzenia (najlepiej na całą noc).
Następnego dnia rano odwracamy słoiki i sprawdzamy czy prawidłowo się zapasteryzowały. Prawidłowo zapasteryzowane słoiki powinny mieć nakrętki wklęsłe. Jeżeli nakrętki są wypukłe ustalamy przyczynę, a następnie ponownie pasteryzujemy słoiki.
Jeżeli powyżej opisany sposób pasteryzacji nie powiódł się to przyczyną mogą być wadliwe nakrętki. Nawet nowo zakupione nakrętki mogą okazać się wybrakowane.

Smacznego:)

Zobacz także:

Cytrynowa ice-tea
IMG_6965 (kolejna kopia)-0.3-kn
Mango ice-tea
img_8487-kopia-0-3-kn
Owocowa ice-tea
IMG_6391 (kopia)-0.3-kn

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *