Kompot jabłkowo-rabarbarowy

kompot1Maj i czerwiec to miesiące, w których króluje rabarbar. W internecie można znaleźć bardzo dużo przepisów nie tylko na słodkie desery, ciasta czy orzeźwiające napoje, ale także dania wytrawne oraz zupy z wykorzystaniem tego warzywa. Pomysł na wykorzystanie rabarbaru nie tylko jako dodatek do słodkich ciast i deserów jest moim zdaniem bardzo ciekawy. Rabarbar ma bardzo intensywny i kwaśny smak, które z powodzeniem może zastąpić pochodzącą z ciepłych krajów cytrynę. W przyszłości będę musiała pomyśleć nad wytrawnym zastosowaniem rabarbaru, nie mniej jednak w dzisiejszym poście klasyczny kompot rabarbarowo-jabłkowy, taki jaki pamiętam z dzieciństwa.


Czas przygotowania: 15-20 minut
Składniki:
500 g jabłek
500 g rabarbaru
5-6 łyżek cukru + dodatkowo do smaku
2 litry wody

Sposób przygotowania:

1. Jabłka dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Nie obieramy ze skórek!
2. Rabarbar dokładnie myjemy, a następnie odcinamy liście. Liście wyrzucamy, a łodygi kroimy w kosteczkę i dodajemy do kompotu.
3. Do garnka z zimną wodą wrzucamy pokrojone jabłka oraz łodygi rabarbaru.
4. Całość gotujemy. Kiedy woda zacznie wrzeć, redukujemy ogień. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut do czasu, aż jabłka i rabarbar zrobią się miękkie.
5. Pod koniec gotowania stopniowo wsypujemy cukier. Cały czas sprawdzamy smak kompotu. Ilość dodawanego cukru zależy od jabłek i rabarbaru dodanego do kompotu. Jeżeli jabłka są słodkie, a rabarbar mocno dojrzały to ilość dodanego cukru się zmniejszy.
6. Kompot pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy zimny z dodatkiem kostek lodu lub tak jak widać na zdjęciu z zamrożonymi plasterkami jabłka. Zamrożone owoce nie tylko wyglądają bardzo efektownie, ale także nie rozcieńczają kompotu tak jak się to dzieje w przypadku roztapiających się kostek lodu.

kompot2

Smacznego!

Zobacz także:

Cytrynowa ice tea
IMG_6965 (kolejna kopia)-0.3-kn
Owocowa ice tea
IMG_6391 (kopia)-0.3-kn
Mango ice tea
img_8487-kopia-0-3-kn

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *