Kokosanki

kokosanka2

Kruche na zewnątrz i wilgotne w środku, czyli domowe kokosanki. Smak tych kokosowych ciasteczek pamiętam z mojego dzieciństwa. Pomimo, że od tego czasu minęło już wiele lat to do dziś pamiętam jak mama kupowała je dla nas w cukierni. Tymczasem ich przygotowanie nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Jak je przygotować? Zapraszam do dalszej lektury :)

Czas przygotowania:  15 minut pracy własnej + czas pieczenia około 20 minut

Składniki:
300 gramów wiórek kokosowych
4 białka
¾ szklanki cukru białego (ja zazwyczaj dodaję troszeczkę mniej, ponieważ dla mnie są za słodkie)
75 gramów masła

Sposób przygotowania:

1. Do roztopionego na patelni masła dodajemy wiórki kokosowe. Dokładnie mieszamy, do czasu aż wszystkie składniki się połączą. Odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy cukier. Całość miksujemy do czasu, aż piana stanie się sztywna i błyszcząca.
3. Do wystudzonej masy kokosowej dodajemy ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszamy do czasu, aż wszystkie składniki się połączą. Po połączeniu wszystkich składników powinniśmy otrzymać gęstą masę o konsystencji plasteliny.
4. Na wyłożoną papierem do pieczenia ciast blachę wykładamy przygotowaną masę kokosową. Masę możemy wykładać za pomocą łyżeczki do herbaty lub formułować niewielkie kuleczki rękoma. Moim zdaniem ciasteczka o nieregularnym kształcie wyglądają bardziej efektownie. Pomiędzy wykładanymi ciasteczkami zachowujemy niewielki odstęp.
5. Blachę z ciasteczkami wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza, grzanie góra-dól przez 10 minut. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy jeszcze około 10 minut. Czas pieczenia ciasteczek uzależniony jest od wielkości kokosanek. Moje kokosanki były dosyć duże i piekłam je w sumie 20 minut. Jeżeli ciasteczka będą mniejsze to czas pieczenia będzie odpowiednio krótszy. Wkładając pierwszą porcje ciasteczek należy je uważnie obserwować i określić optymalny czas pieczenia tj. do czasu, aż ciasteczka się zarumienią.

Smacznego!

Zobacz także:

 

Kruche ciasteczka na piwie
ciasteczka-na-piwie-serduszko
Ciasteczka orzechowe
a-0-3-kn
Ciasteczka kakaowo-migdałowe
IMG_4549-0.3-kn

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *