Klasyczna lemoniada cytrynowa

IMG_4332 (kolejna kopia)-0.3-knW letnie, upalne dni zapraszam do przygotowania domowej lemoniady cytrynowej. Ten klasyczny przepis to mój „smak z dzieciństwa”. Pamiętam jak przygotowywała go dla mnie moja mama. Orzeźwia, doskonale gasi pragnienie i przede wszystkim jest tania i bardzo prosta w przygotowaniu. Do zrobienia klasycznej lemoniady potrzebujemy jedynie 5 minut, kilka cytryn, wodę oraz cukier.

Czas przygotowania: 5 minut

Składniki:
2 litry wody
4 cytryny
3 łyżki cukru
kostki lodu

Sposób przygotowania:
1. Cytryny dokładnie myjemy.
2. Wyciskamy sok z trzech cytryn. Czwartą cytrynę kroimy w plasterki.
3. Do dzbanka wlewamy sok z cytryn, cukier i jedną szklankę wody. Całość mieszamy do czasu, aż cukier dokładnie się rozpuści. Lemoniadę można posłodzić cukrem białym, trzcinowym, miodem lub syropem z agawy.
4. Do dzbanka wlewamy pozostałą ilość wody. Do przygotowania lemoniady możemy użyć wodę gazowaną lub niegazowaną. W obu wersjach smakuje wyśmienicie.
5. Przed podaniem dodajemy kostki lodu.

Dla przełamania smaku lemoniady możemy dodać kilka listków mięty.

Smacznego!

 

Zapraszam do zapoznania się z innymi przepisami na domowe lemoniady:

Lemoniada z rabarbaru

IMG_3726-0.3-kn

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *