Kawa mrożona

b2 (kopia)-0.3-knW dzisiejszym poście przepis, który tak naprawdę nie jest przepisem, a jedynie propozycją podania mrożonej kawy.

Mrożona kawa podana w formie kostek lodu nie tylko wygląda efektownie, ale także bardzo oryginalnie smakuje. Każdy łyk kawy jest inny. Picie zaczynamy od letniego i bardzo słabego napoju, a kończymy na zimnej, bardzo mocnej i aromatycznej kawie.


Czas przygotowania: 1 min. + czas mrożenia kawy min. 2 h

Składniki:

mleko

kawa rozpuszczalna, sypana lub zbożowa

opcjonalne dodatki:

cukier biały lub trzcinowy

ulubiony syrop do kawy

Sposób przygotowania:

1. Kawę parzymy swoim ulubionym sposobem. Możemy użyć zwykłego ekspresu do kawy, kawiarki, aeropressu, dripper’a lub po prostu wsypać zmieloną kawę do szklanki i zalać wrzącą wodą. Ważne, żeby kawa po zaparzeniu nie miała fusów.

2. Zaparzona kawę odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia.

3. Zimna kawę przelewamy do foremek na kostki lodu. Kształt kostek zależy od Waszych upodobań. Ja wybrałam podłużne foremki na kostki do lodu.

4. Foremki wkładamy do zamrażalnika i czekamy aż kawa się zamrozi.

5. Do szklanki wlewamy mleko (ok. ¾ szklanki), a następnie wkładamy zamrożone kostki kawy. Ilość dodanych kostek zależy od naszych upodobań.

Opcjonalnie możemy dodać cukier lub ulubiony syrop do kawy.

Smacznego!

Polecam również inne zimne napoje:

Owocowa ice teaIMG_6391 (kopia)-0.3-kn Cytrynowa ice tea
IMG_6965 (kolejna kopia)-0.3-kn
Mrożona kawa po wietnamsku
IMG_582c5 (kopia)-0.3-kn

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *